DISTRIBUIȚI
REUTERS

Trei platforme media de opoziţie din Belarus au anunţat sâmbătă arestarea unor redactori, transmite Reuters. Odată cu ei, forţele de ordine au mai reţinut zeci de protestatari în piaţa din Minsk unde urmau să înceapă după-masă noi demonstraţii împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit agerpres

Canalele media au difuzat imagini cu arestările, în care se vede că agenţii îmbrăcaţi în negru acţionează brutal chiar şi împotriva trecătorilor.


Citește și : Carantină OBLIGATORIE la hotel pentru toţi cei care ajung în Irlanda din ‘ţările roşii’

Printre cei arestaţi sunt redactoarele Galina Ulasik şi Anna Kaltîgina de la portalul TUT.by, al cărui canal pe Telegram este urmărit de 400.000 de utilizatori.

O altă platformă, Naşa Niva, cu 90.000 de cititori pe Telegram, afirmă că au fost reţinuţi redactorul-şef Iahor Marţinovici şi un fotoreporter. Platforma este o sursă de informaţie importantă, care distribuie frecvent înregistrări video cu arestări şi cu violenţe ale poliţiei, arată Reuters.

La Minsk au loc demonstraţii săptămânal de la realegerea controversată a lui Lukaşenko, în august anul trecut. După două luni de relativă acalmie, liderii opoziţiei au cerut recent reluarea protestelor de amploare mai mare.

Autorităţile din Belarus au avertizat sâmbătă că manifestanţii pot fi urmăriţi penal. Comitetul de Anchetă din Minsk a anunţat că li s-a deschis deja un dosar autorilor unor mesaje pe Telegram prin care făceau apel la cetăţeni să iasă în stradă. La un protest minor, joi, cu ocazia aniversării neoficiale a declaraţiei de independenţă faţă de Rusia din 1918, poliţia a efectuat zeci de arestări.

Citește și : O singură doză din vaccinul Pfizer oferă un răspuns imun puternic împotriva COVID-19

De la începutul protestelor, în Belarus au fost arestaţi peste 34.000 de oameni.

Lukaşenko, aflat la putere de 27 de ani, respinge acuzaţiile opoziţiei şi ale Occidentului privind fraudele electorale şi susţine că manifestanţii împotriva sa primesc sprijin din străinătate.