DISTRIBUIȚI
Reuters

Zeci de cadavre, jihadişti, dar şi civili, au fost găsite într-o groapă comună în oraşul Raqqa, fost bastion în Siria al grupării Statul Islamic (SI), a anunţat sâmbătă un oficial local, relatează AFP, potrivit agerpres.

Fostă „capitală” de facto a SI din nordul Siriei, Raqqa a fost cucerită în octombrie 2017 de o coaliţie de luptători kurzi şi arabi susţinută de Washington. Jihadiştii, acuzaţi de atrocităţi şi atacuri sângeroase, au fost învinşi în Siria în urma mai multor ofensive.


Citește și : Oman : Anchetatorii au respins orice pistă criminală în cauza decesului DJ-ului Avicii

Aproape 50 de cadavre au fost deja scoase din groapa comună, în care s-ar afla între 150 şi 200 de corpuri, a declarat Abdallah al-Eriane, un important membru al Consiliului Civil din Raqqa, care administrează oraşul.

Groapa comună a fost descoperită lângă un spital unde jihadiştii s-au retras înainte de a pierde bătălia de la Raqqa.

După un avans fulminant în Irak şi Siria şi cucerirea în 2014 a unor teritorii vaste în cele două ţări, SI a fost învins de forţele Bagdadului, în timp ce în Siria jihadiştii controlează în prezent mai puţin de 5% din teritoriu.

În ultimele luni, atât în Siria, cât şi în Irak, au fost descoperite câteva gropi comune în fostele teritorii controlate de jihadişti.

Citește și : Rusia : Nouă militanţi care plănuiau să comită un atac în Derbent au fost uciși de comitetul antiterorist

La jumătatea lunii februarie, armata siriană a descoperit o groapă comună cu 34 de cadavre ale unor persoane executate de grupul jihadist, în vestul provinciei Raqqa, regiune controlată de forţele lui Bashar al-Assad.

La sfârşitul lunii decembrie, două gropi comune au fost găsite în zone aflate sub controlul regimului, tot în provincia Raqqa. Presa oficială siriană a anunţat că mai mult de 150 de cadavre au fost scoase din aceste morminte.