DISTRIBUIȚI
Financial Review

O echipă nepaleză – compusă din 10 şerpaşi – a făcut istorie sâmbătă, după ce a reuşit să escaladeze în premieră mondială pe timp de iarnă vârful K2, al doilea munte ca înălţime din lume, au anunţat reprezentanţii unei asociaţii montane din Pakistan, citaţi de DPA, potrivit agerpres

„10 şerpaşi nepalezi au escaladat vârful K2 în această după-amiază”, a declarat Harrar Haidri, secretarul Alpine Club of Pakistan (ACP).


Citește și : Letonia introduce obligativitatea testelor negative anti-covid pentru toţi călătorii care vor să intre în ţară

Haidri a dezvăluit că ultima etapă a ascensiunii a început la ora locală 13:00 şi că vârful K2 a fost în cele din urmă cucerit pentru prima dată pe timp de iarnă la ora locală 16:56.

K2, care are înălţimea de 8.611 metri şi este supranumit „muntele sălbatic”, se află în nordul Pakistanului, în apropiere de graniţa cu China.

Până sâmbătă, K2 rămăsese singurul pisc montan de peste 8.000 de metri care nu fusese niciodată escaladat în timpul sezonului de iarnă. K2 a fost escaladat pentru prima dată pe 31 iulie 1954.

Peste 50 de alpinişti din lumea întreagă, grupaţi în trei expediţii internaţionale, încearcă la rândul lor în aceste zile să escaladeze vârful K2 în timpul actualului sezon de iarnă.

K2 este considerat de specialişti ca un pisc mult mai greu de escaladat decât cel mai înalt munte din lume, Everest. În august 2008, 11 alpinişti au fost ucişi de o avalanşă pe K2, în timpul uneia dintre cele mai grave tragedii din istoria alpinismului.

Citește și : Grecia va începe din 18 ianuarie relaxarea restricţiilor

Nordul Pakistanului reprezintă un veritabil „magnet” pentru pasionaţii de escalade montane şi găzduieşte unele dintre cele mai înalte piscuri din lume, inclusiv K2 şi Nanga Parbat, cel din urmă fiind supranumit „muntele ucigaş”.

Situată între capătul vestic al Munţilor Himalaya, munţii Hindukuş şi lanţul montan Karakorum, regiunea Gilgit-Baltistan găzduieşte 18 dintre cele mai înalte 50 de piscuri montane din lume. În aceeaşi regiune se află, de asemenea, trei dintre cei mai mari gheţari de pe Terra situaţi în exteriorul regiunilor polare.