DISTRIBUIȚI
Sky News

Zece persoane care au fost ucise de armata britanică la Belfast în urmă cu aproape cinci decenii, într-o perioadă de conflict în Irlanda de Nord, erau „complet nevinovate”, a conchis o anchetatoare, citat marţi de DPA, potrivit agerpres.  

Potrivit anchetatoarei Siobhan Keegan, s-a folosit o forţă „disproporţionată” în nouă din cele zece decese înregistrate între 9 şi 11 august în 1971 şi care au devenit cunoscute ca Masacrul Ballymurphy.


Citește și : Toți australienii trebuie să fie vaccinați până la sfârșitul anului

Ea a adăugat că nu a existat nicio implicare paramilitară a niciunuia dintre cei ucişi, pe care i-a descris drept „complet nevinovaţi de orice ilegalitate în ziua respectivă”.

Concluzia anchetatoarei este una importantă, în contextul în care la acea vreme fostul şef al armatei, generalul Mike Jackson, a fost citat de Belfast Telegraph declarând că două dintre cele zece victime erau „bărbaţi înarmaţi”, potrivit BBC.

Familiile victimelor au declarat întotdeauna că cei ucişi au fost nevinovaţi şi au cerut să se desfăşoare o anchetă.

Marţi, parlamentarul pentru North Belfast John Finucane a postat pe Twitter că „adevărul a triumfat”.

Printre cele zece victime care au murit în timpul masacrului, ce a avut loc în timpul perioadei de conflict în Irlanda de Nord cunoscută sub numele de „The Troubles” („Tulburările”), se numără mama a opt copii şi un preot catolic.

Citește și : Regina Elisabeta a II-a și-a reluat atribuțiile oficiale! A ținut discursul de deschidere a parlamentului britanic – VIDEO

Ancheta face parte dintr-o analiză amplă, lansată de judecători în Irlanda de Nord în 2016, pentru a investiga anchetele încheiate şi restante în legătură cu asasinatele controversate din timpul perioadei de conflict. În total 56 de cazuri implicând 97 de decese au fost incluse în acest proces de revizuire.

Ancheta cu privire la Masacrul Ballymurphy a început în 2018.