DISTRIBUIȚI
Reuters

Miniştrii apărării din zece ţări membre ale NATO au lansat vineri o iniţiativă de dezvoltare a unor capacităţi de apărare antiaeriană de la sol (Ground Based Air Defence, GBAD) cu rază de acţiune foarte scurtă, scurtă şi medie, relatează site-ul Alianţei Nord-Atlantice, potrivit agerpres.

Miniştrii din Belgia, Danemarca, Germania, Italia, Letonia, Olanda, Regatul Unit, Slovenia, Spania şi Ungaria au semnat virtual, în timpul unei videoconferinţe, o scrisoare de intenţie în care propun o soluţie inovatoare împotriva unei game largi de atacuri aeriene şi cu rachete.


Citește și : Un italian bănuit de 160 de violuri în Germania a fost arestat de trupele speciale în Franţa

Proiectul urmează să implementeze o abordare modulară sistematică şi va duce la echiparea aliaţilor implicaţi cu soluţii versatile, la scară variabilă, care le vor permite crearea unor forţe GBAD adaptate la necesităţi, care să acopere întreg spectrul de raze de acţiune de la foarte scurtă la medie. Modulele naţionale separate vor putea fi integrate în pachete GBAD multinaţionale.

„Această abordare inovatoare, modulară, va duce la o creştere dramatică a flexibilităţii operaţionale, posibilităţii de dimensionare şi interoperabilităţii forţelor antiaeriene de la sol”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Citește și : Restricţii dure în UK! În Scoţia se vorbeşte deja despre un ‘Crăciun online’

Proiectul face parte din portofoliul în creştere de proiecte multinaţionale de mare vizibilitate (High Visibility Projects, HVP) susţinut de NATO ca reacţie la principalele ameninţări la adresa alianţei.