DISTRIBUIȚI
Salah Abdeslam, one of the suspects in the 2015 Islamic State attacks in Paris, appears in court during his trial in Brussels, Belgium February 5, 2018. REUTERS/Emmanuel Dunand/Pool ATTENTION EDITORS - THE DEFENDANT'S FACE HAS BEEN PIXELATED BY JUDICIAL ORDER.

Francezul Salah Abdeslam şi alţi nouă inculpaţi în dosarul atentatelor jihadiste comise în 2016 la Bruxelles au fost trimişi marţi în faţa Curţii cu juraţi, la aproape cinci ani de la dublul atac sinucigaş soldat cu 32 de morţi şi peste 340 de răniţi, a anunţat justiţia belgiană, potrivit agenţiilor de presă AFP şi Belga, transmite şi agerpres.

În ordonanţa dată la finalul unei şedinţe cu uşile închise, camera de consiliu a Tribunalului din Bruxelles a depăşit aşteptările Parchetului federal, care ceruse ca în faţa curţii cu juraţi să compară opt suspecţi (printre care Salah Abdeslam, singurul membru în viaţă al comandourilor de la Paris din 13 noiembrie 2015) şi nu zece.


Citește și : Boris Johnson impune LOCKDOWN naţional în UK

Procesul nu ar urma să aibă loc înainte de 1 iulie 2022, la Bruxelles. Decizia camerei de consiliu poate fi contestată în apel.

Atentatele de la Bruxelles din 22 martie 2016 au fost comise de trei atacatori sinucigaşi – Ibrahim El Bakraoui şi Najim Laachraoui, la aeroportul Bruxelles-Zaventem, şi Khalid El Bakraoui, în staţia de metrou Maelbeek. Atacurile s-au soldat cu 32 de morţi şi peste 340 de răniţi.

Comis de aceeaşi celulă jihadistă franco-belgiană aflată la originea atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi, şi a atacului eşuat din trenul Thalys ce efectua o cursă Amsterdam-Paris în august 2015, dublul atac de la Bruxelles a fost revendicat de organizaţia jihadistă Stat Islamic.

Citeşte şi: Bulgaria îşi REDESCHIDE grădiniţele şi şcolile primare

După patru ani de anchetă, judecătorii de instrucţie au pronunţat 13 inculpări, printre care cea contra lui Salah Abdeslam. În vârstă de 31 de ani, acest francez de origine marocană a crescut şi s-a radicalizat în cartierul bruxellez Molenbeek. În prezent el este deţinut în Franţa şi riscă închisoarea pe viaţă.

Tot de închisoare pe viaţă mai sunt pasibili Mohamed Abrini, cunoscut şi drept ‘bărbatul cu pălărie’, ce a renunţat să se arunce în aer la aeroportul din Bruxelles, şi Osama Krayem, care a reuşit să fugă după ce l-a însoţit pe Khalid El Bakraoui la metrou.