DISTRIBUIȚI

Zece disidenţi ai fostei gherile Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC), printre care unul dintre liderii principalului grup care a refuzat acordul de pace din 2016, au fost ucişi în cadrul unei operaţiuni militare, a anunţat sâmbătă guvernul columbian, informează AFP, potrivit agerpres.

Rodrigo Cadete, 52 de ani, dintre care aproape 40 a fost membru al rebeliunii armate împotriva statului, a fost ucis în timpul unei operaţiuni a forţelor speciale terestre şi a poliţiei, în departamentul Caqueta (sud), potrivit ministrului columbian al apărării, Guillermo Botero.


Citește și : Asociaţia Mondială a Operatorilor în Comunicare Mobilă pune la cale mazilirea Huawei

La operaţiunea militară au luat parte 200 de membri ai forţelor speciale. Aceasta s-a derulat într-o zonă rurală din comuna San Vincent del Caguan, fostul fief al FARC, astăzi dezarmaţi şi transformaţi în partid politic.

Rodrigo Cadete a participat la negocierile de pace desfăşurate în Cuba din 2012 până în 2016. El era considerat numărul doi al principalului grup de disidenţi ai fostei rebeliuni, condus de Gentil Duarte, la care s-a raliat în 2017.

Preşedintele Columbiei, Ivan Duque, a salutat „o operaţiune impecabilă”, desfăşurată în cadrul ofensivei pe care a lansat-o împotriva grupărilor armate care luptă împotriva statului şi care se finanţează din traficul de droguri şi minerit ilegal.

Citește și : „Vestele galbene” au apărut și în Germania! Oamenii protestează împotriva interzicerii motoarelor diesel

Chiar dacă în jur de 7.000 de foşti membri ai gherilei FARC au depus armele, aproape 1.700 au rămas în rebeliune. Fără un comandament unificat, aceşti disidenţi operează în regiuni izolate din Columbia, unde îşi dispută cu alte grupuri armate controlul asupra plantaţiilor ilicite, mai ales de coca şi de marijuana, precum şi rutele pentru trafic de droguri.