DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Emisarul Statelor Unite pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, însărcinat cu negocierile cu talibanii, va fi audiat cu uşile închise joi în Congres, la zece zile după ce preşedintele american, Donald Trump, a pus capăt discuţiilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, Eliot Engel, l-a convocat pe Zalmay Khalilzad săptămâna trecută pentru ca aceasta să vină să detalieze „planul său de pace” în prezent „îngropat” şi „pentru a înţelege cum acest proces” a „deraiat”, a făcut cunoscut congresmanul într-un comunicat.


Citește și: Atac cu maşină-capcană în Afganistan! 10 morți și 85 de răniți

„Am găsit un aranjament (…) pentru a-l audia pe emisarul Khalilzad în cursul unui briefing confidenţial”, a declarat miercuri democratul Eliot Engel, adăugând că, totodată, a fost anulată invitaţia de a fi audiat în public.

„Chiar dacă aş fi preferat să îl ascult pe Zalmay Khalilzad într-o şedinţă publică, sunt mulţumit că membrii noştri vor avea oportunitatea, de mult aşteptată, de a cere răspunsuri legate de planul de pace”, a adăugat el.

La 9 septembrie, preşedintele Trump a anunţat că a pus capăt negocierilor cu insurgenţii după ce un militar american a fost ucis într-un atac sinucigaş al insurgenţilor la Kabul. Cu acelaşi prilej, miliardarul republican a anulat întâlnirea secretă prevăzută să aibă loc cu talibanii la Camp David, Maryland, prestigioasa reşedinţă secundară a preşedinţilor americani.

Citește și: Conte a discutat cu Macron despre repartizarea migranților în Europa

În cursul procesului de negociere, Zalmay Khalilzad a dezvăluit puţine detalii despre „acordul de principiu” pe care afirma că l-a încheiat cu talibanii.

Acesta urma să permită retragerea progresivă a soldaţilor americani din Afganistan, în schimbul unor garanţii de securitate, „reducerii violenţei” şi deschiderii negocierilor directe între talibani şi guvernul de la Kabul.