DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Emisarul american însărcinat cu negocierile între SUA şi talibani, Zalmay Khalilzad, a calificat luni drept o „etapă importantă” spre pace primul schimb de prizonieri între insurgenţi şi guvernul de la Kabul, schimb care a avut loc duminică în Afganistan, informează AFP, potrivit agerpres.

„Schimbul de prizonieri este o etapă importantă în procesul de pace şi reducerea violenţelor”, a scris el pe Twitter, îndemnând cele două tabere „să accelereze eforturile pentru a atinge obiectivele înscrise în acordul americano-taliban pe cât de repede posibil”.


Citeşte şi: Trump şi Putin salută ‘marea importanţă’ a acordului OPEC

Acest text, semnat în februarie, dar neratificat de Kabul, prevede între altele eliberarea de către autorităţile afgane a 5000 de talibani prizonieri în schimbul a 1000 de membri ai forţelor afgane aflaţi în mâinile insurgenţilor, înainte de negocierile de pace interafgane.

Talibanii au eliberat duminică 20 de prizonieri membri ai forţelor afgane, în condiţiile în care ei au părăsit discuţiile inedite cu Kabulul pe marginea acestui subiect, săptămâna trecută.

„Am facilitat eliberarea a 20 de membri ai forţelor naţionale de apărare şi de securitate afgane care erau deţinuţi de talibani şi care au fost transferaţi la biroul guvernatorului din Kandahar”, a confirmat duminică seara pe Twitter şeful Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) în Afganistan, Juan-Pedro Schaerer.

Acestea sunt primele eliberări din partea insurgenţilor, în cadrul unui schimb până acum încetinit de numeroase dezacorduri.

Autorităţile afgane au anunţat duminică dimineaţa că au eliberat cu o zi înainte 100 de deţinuţi talibani, care s-au adăugat celor deja eliberaţi în timpul săptămânii.

Citeşte şi: TORNADĂ UCIGAŞĂ în SUA (VIDEO): Şase oameni am murit!

Aceste eliberări constituie o etapă crucială în vederea demarării de negocieri asupra viitorului ţării între Kabul şi talibani, Afganistanul fiind de 40 de ani scena unui război sângeros.

Schimbul de prizonieri de duminică nu înseamnă cu toate acestea reluarea discuţiilor între cele două tabere, au precizat duminică talibanii, care îşi continuă ofensiva împotriva forţelor afgane pe teritoriul ţării.