DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a sosit luni la Kabul pentru o serie de întrevederi cu înalţi responsabili guvernamentali, menite să relanseze procesul de pace, ameninţat de violenţele şi incertitudinea ce înconjoară retragerea forţelor militare străine, informează AFP, potrivit agerpres.

Aceasta este prima vizită în Afganistan al lui Khalilzad după ce a fost confirmat în funcţie la sfârşitul lui ianuarie de noul preşedinte american Joe Biden.


Citeşte şi: Trump dă de înţeles că va candida din nou la alegerile prezidenţiale din SUA

Numit de ex-preşedintele american Donald Trump, acest diplomat de carieră a fost arhitectul acordului semnat de Washington cu talibanii în februarie 2020 la Doha, acord ce prevede retragerea completă a trupelor străine din Afganistan, până la sfârşitul lui mai.

Acest acord a permis de asemenea demararea în septembrie, la Doha, a negocierilor de pace între insurgenţi şi guvernul afgan. Însă negocierile se află într-un punct mort, în condiţiile în care insecuritatea s-a amplificat în ultimele luni în această ţară.

Administraţia Biden a ordonat prin urmare o reexaminare a acordului de la Doha, care condiţionează retragerea trupelor americane de garanţii privind securitatea din partea talibanilor şi de angajamentul lor de a rupe orice legătură cu organizaţii teroriste precum Al-Qaida.

La Kabul, Khalilzad a avut o întrevedere cu Abdullah Andullah, preşedintele Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Naţională, organism guvernamental ce supervizează procesul de pace. Cele două părţi „au discutat despre negocierile de la Doha şi reexaminarea de către administraţia americană a acordului dintre SUA şi talibani, precum şi despre mijloacele care să ducă la o reglementare politică negociată în Afganistan”, a anunţat un purtător de cuvânt al lui Abdullah.

Khalilzad se va deplasa apoi în Qatar pentru a se întâlni acolo cu responsabili talibani, precum şi în mai multe ţări din regiune care nu au fost precizate de Departamentul de Stat american.

Citeşte şi: Antiaeriana siriană a doborât rachete israeliene deasupra Damascului

De mai multe luni, nu trece nicio zi în Afganistan fără să aibă loc o explozie a unei bombe, atacuri împotriva forţelor guvernamentale sau o tentativă de asasinat contra vreunei personalităţi a societăţii civile.

Talibanii neagă orice implicare în atentatele ţintite, iar organizaţia Stat Islamic a revendicat marea lor majoritate, însă guvernul afgan şi SUA continuă să le impută responsabilitatea.

Insurgenţii au atenţionat că dacă Washingtonul va reveni asupra acordului de la Doha, ei îşi vor relua atacurile împotriva forţelor americane, suspendate de la încheierea acordului.