DISTRIBUIȚI
Russia's Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova speaks during a session of the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in Saint Petersburg, Russia June 16, 2022. REUTERS/Maxim Shemetov

Ministerul rus de Extere denunţă vineri decizia celor 27 de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE) drept o manevră geopolitică împotriva Moscovei, în toiul războiului rus în Ucraina, relatează AFP, scrie news.ro

Această decizie confirmă că o acaparare geopolitică a spaţiului Comunităţii Statelor Independente (CSI, din care fac parte mai multe foste republici sovietice) contnuă activ cu scopul de a îndigui Rusia”, denunţă într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.


Citește și : Există dovezi de transmitere locală a variolei maimuței (CDC)

Această decizie europeană intervine la patru luni după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, care are scopul de a pune capăt apropierii Ucrainei de Occident.

UE are ca scop ”să stabilească cu regiunile din vecinătatea sa relaţii pe principiul stăpân-sclav”, apreciază Maria Zaharova.

Ea susţine că Bruxellesul foloseşte ”metode de şantaj politic şi economic” şi exercită presiuni asupra statelor candidate ca acestea să impună ”sancţiuni ilegitime” Moscovei.

”Această abordare agresivă a Uniunii Europene are potenţialul să creeze noi schisme şi noi crize cu mult mai profunde în Europa”, ameninţă ea.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitr Peskov, s-a dovedt mai măsurat în reacţia preşedinţiei ruse.

”Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat el, subliniind însă că este ”important” ca ”toate aceste procese să nu aducă probleme suplimentare Rusiei”.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, la rândul său, că o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova nu prezintă ”niciun risc” pentru Rusia, pentru că UE nu este oalianţă militară, şi a subliniat că preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nu se opune acestor aderări.

Însă el a folosit un vocabular marţial prin care a acuzat UE şi NATO că vor să intre în război cu Rusia, aşa cum au făcut-o naziştila vremea lor.

”Hitler a adunat sub stindardul său o mare parte a Europei pentru a lupta împotriva Uniunii Sovietice”, a declarat el într-o vizită în Azerbaidjan.

”Azi, UE şi NATO adună o asemena coaliţie contemporană pentru a lupta şi, într-o mare măsură, pentru a face război cu Rusia”, a acuzat el.

Moscova consideră că livrări de armament occidentale către Ucraina sunt un mod de a purta un război prin procură împotriva Rusiei.

Citește și : Ministrul spaniol al Apărării avertizează că Rusia ar putea să lanseze atacuri cibernetice în timpul summitului NATO

Cei 27 au recunoscut joi, într-un summit UE, la Bruxelles, statutul de state candiate la aderarea la Uniune Ucrainei şi Republicii Moldova. Această decizie istorică marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care vrea şi ea să adere la UE, este necesar să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat.O vastă manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz este prevăzută vineri seara în capitala georgiană, Tbilisi.