DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Russian Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova attends a news conference in Moscow, Russia, January 17, 2020. REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Ministerul de Externe rus a calificat miercuri drept ”o fantezie” propunerea de plan de pace pentru Ucraina prezentată de Italia, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Nu poţi să furnizezi arme Ucrainei cu o mână şi cu cealaltă să vii cu planuri pentru o soluţionare paşnică”, a declarat despre iniţiativa Italiei purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.


Citește și : America Latină, sub ameninţarea unei crize alimentare, o consecinţă a războiului din Ucraina (ONU)

”Dacă ei speră că Federaţia Rusă se va agăţa de un plan occidental, înseamnă că nu au înţeles multe”, a adăugat ea.

Ministrul italian de externe Luigi Di Maio a anunţat săptămâna trecută că ţara a prezentat la ONU un plan pentru ”facilitarea dialogului etapizat” între Rusia şi Ucraina şi că a discutat acest plan cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Planul propus cuprinde patru faze, începând cu o încetare a focului sub monitorizare ONU şi continuând cu un acord asupra statutului Ucrainei în relaţia cu NATO şi Uniunea Europeană.

Următorul pas ar fi soluţionarea chestiunilor teritoriale, inclusiv cele care privesc peninsula Crimeea şi Donbasul, ajungând în final la un nou acord de securitate în Europa.

Negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese.

Citește și : Premierul din Sri Lanka preia Ministerul Finanţelor pentru a scoate ţara din criza economică

Ministerul de Externe de la Kiev a transmis vineri că ”studiază” propunerea Italiei, adăugând că ”orice decizie politică trebuie să treacă prin respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”.