DISTRIBUIȚI

Ministerul rus de Externe pare să fi dat o lovitură propunerilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă demilitarizată şi protejată în jurul centralei nucleare din Zaporojie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că ”nu se poate vorbi despre nicio retragere a centralei nucleare de sub controlul rusesc sau despre transferul controlului asupra acesteia către o „terţă parte” , scrie news.ro.  

Agenţia de ştiri a întrebat: „Şeful AIEA, R[afael]. Grossi a declarat că experţii sunt aproape de un acord acceptabil între Ucraina şi Rusia cu privire la crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare Zaporizhzhya (ZNPP). Cum comentaţi această declaraţie? Este posibil să se transfere controlul asupra centralei ZNPP către o terţă parte? Este aşteptată vizita şefului AIEA, R. Grossi, în Rusia?”.
Zakharova a răspuns că „nu se poate vorbi despre nicio retragere a centralei nucleare Zaporizhzhya de sub controlul rusesc sau despre transferul controlului asupra acesteia către o „terţă parte”.
Centrala se află pe teritoriul rusesc şi este controlată în totalitate de Rusia. Presupunem că numai noi suntem în măsură să asigurăm securitatea fizică şi nucleară a ZNPP”.
Nu a existat niciun răspuns din partea AIEA la ultimul cuvânt de la Moscova.