DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Japonia este hotărâtă să găzduiască Jocurile Olimpice de la Tokio în 2021, în pofida pandemiei care a determinat amânarea lor anul acesta, a declarat vineri noul premier japonez Yoshihide Suga la Adunarea Generală a ONU, transmite AFP, potrivit agerpres.  

„În vara anului viitor, Japonia este hotărâtă să găzduiască Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Tokio ca dovadă a victoriei umanităţii asupra pandemiei” coronavirusului, a spus Yoshihide Suga într-un mesaj video înregistrat.


Citește și : Cel puţin 22 de persoane au murit în urma prăbuşirii unui avion militar în estul Ucrainei

„Voi continua să nu cruţ niciun efort pentru a vă întâmpina la Jocuri” care vor fi organizate „în deplină siguranţă”, a adăugat premierul nipon.

Yoshihide Suga a devenit săptămâna trecută noul prim-ministru al Japoniei în locul lui Shinzo Abe, care a demisionat din motive de sănătate.

Discursul său la reuniune anuală a ONU, desfăşurată virtual anul acesta din cauza pandemiei, marchează primii săi paşi pe scena internaţională.

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokio şi Comitetul Olimpic Internaţional (COI) au fost mai încrezători în ultimele săptămâni cu privire la probabilitatea organizării acestui eveniment sportiv anul viitor, fie că se va găsi sau nu un vaccin până atunci. Continuă însă să existe mari îndoieli cu privire la fezabilitatea realizării acestui eveniment de anvergură ca urmare a persistenţei pandemiei de COVID-19 la nivel mondial, la ora actuală. În plus, fervoarea olimpică a scăzut considerabil în Japonia: mai puţin de o treime din japonezi ar fi în favoarea desfăşurării Olimpiadei în 2021, potrivit sondajelor de opinie realizate în această vară.

Citește și : Rusia acuză Germania că ‘refuză categoric’ să coopereze în ancheta Navalnîi

Organizatorii japonezi şi COI au început recent să discute despre o lungă serie de potenţiale măsuri de contracarare a efectelor epidemiei noului coronavirusului. Spre exemplu, sportivii olimpici s-ar putea angaja să îşi limiteze deplasările în timpul competiţiei, iar numărul spectatorilor ar putea fi restricţionat.

Amânarea fără precedent a desfăşurării Jocurilor Olimpice a dus, de asemenea, la o uriaşă problemă de natură logistică, precum şi la cheltuieli suplimentare. Organizatorii studiază, de asemenea, măsuri de reducere a costurilor, cum ar fi planificarea reducerii cheltuielilor pentru ceremoniile de deschidere şi închidere, care sunt de obicei fastuoase.