DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Secretarul general al Guvernului japonez Yoshihide Suga intră în cursa la succesiunea lui Shinzo Abe, scrie duminică presa japoneză, iar competiţia în vederea înlocuirii celui mai longeviv premier nipon se intensifică, relatează Reuters, scrie news.ro .

Yoshihide Suga, un vechi susţinător loial al lui Shinzo Abe dintr-un post-cheie în Guvern, a dezminţit că este interesat de funcţie, însă interviuri acordate mai multor publicaţii chiar înainte de demisia-surpriză a acestuia au atras atenţia.


Citește și : Garda de Coastă italiană a evacuat 49 de persoane de pe nava de salvare închiriată de Banksy, care lansase un apel la ajutor

Un guvern condus de Yoshihide Suga ar continua probabil politica de susţinere fiscală şi bugetară din ultimii opt ani ai mandatului lui Abe.

Anunţul demisiei lui Abe, vineri, din motive de sănătate, urmează să conducă la alegeri în vederea desemnării unui nou preşedinte al Partidului Liberal-Democrat (PLD).

Preşedintele PLD este, teoretic, premierul Japoniei, din cauză că formaţiunea este majoritară în Camera inferioară a Parlamentului.

Contactat duminică de Reuters, cabinetul lui Suga nu a răspuns.

Yoshihide Suga intră astfel pe o listă lungă de candidaţi, pe care se află numele fostului ministru de Externe Fumio Kishida şi al fostului ministru al Apărării Shigeru Ishiba.

Citește și : Proteste în mai multe oraşe ale Europei împotriva ‘tiraniei medicale’

Ministrul Mediului Shinjiro Koizumi, în vârstă de 39 de ani, fiul fostului premier charismatic Junichiro Koizumi, a hotărât să nu intre în cursă şi să-l susţină pe ministru Apărării Taro Kono în cazul în care acesta candidează, potrivit postului NHK.

Fostul ministru de Interne Seiko Noda şi fostul ministru al Apărării Tomomi Inada sunt, de asemenea, interesaţi de post, potrivit presei.