DISTRIBUIȚI
safety4sea.com

Statele Unite au anunțat că vor cere Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite să plătească 331 de milioane de dolari pentru realimentarea în zbor a avioanelor militare arabe în cursul războiului civil din Yemen, informează presa internațională, scrie Mediafax.

„Comandamentul Central al SUA a reanalizat documentele și a descoperit erori de contabilitate în urma cărora am eșuat să taxăm în mod adecvat Regatul Arabiei Saudite și Emiratele Arabe Unite pentru carburanți și servicii de realimentare”, a comandorul Rebecca Rebarich, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.


Citește și : ‘Vestele galbene’: Franţa are ‘nevoie de calm, de ordine şi să revină la o funcţionare normală’, afirmă Macron

Războiul civil din Yemen a început în 2015, între insurgenţii huthi, susținuți de Iran, şi forţele loiale Administraţiei conduse de Abdrabbuh Mansur Hadi. În contextul confruntărilor militare, organizaţiile teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic au intensificat activităţile în Yemen.

O coaliţie de state arabe coordonată de Arabia Saudită efectuează bombardamente împotriva insurgenţilor huthi. Conflictul s-a soldat, potrivit estimărilor ONU, cu peste 16.000 de morţi, inclusiv 10.000 de civili.

Citește și : Liderii UE convin continuarea actualei politici privind migraţia

Statele Unite nu s-au implicat direct în conflict, însă au sprijinit coaliția arabă, inclusiv prin realimentarea în zbor a avioanelor coaliției.

Luna trecută, Washingtonul a încetat operațiunile de realimentare în zbor pentru avioanele coaliției arabe, în contextul crizei iscate de ucidere a jurnalistului Jamal Khashoggi.