DISTRIBUIȚI
Life/People
A view of the old quarter of Sanaa, Yemen August 6, 2018. Picture taken August 6, 2018. REUTERS/Khaled Abdullah

Şeful observatorilor civili ai ONU însărcinaţi cu consolidarea armistiţiului în oraşul yemenit strategic Hodeida a sosit duminică la Sanaa, capitala Yemenului controlată de către rebelii houthi, el venind de la Aden, relatează AFP, potrivit agerpres.

Patrick Cammaert, general olandez în retragere, ”se va opri la Sanaa, înainte de a merge la Hodeida”, declara anterior pentru AFP un responsabil al ONU, fără să precizeze când va merge în oraşul din vestul Yemenului, unde este în vigoare de marţi un armistiţiu.


Citește și : Cel puţin opt morţi după izbucnirea unui incendiu într-o mină din Rusia

Ofiţerul olandez a fost întâmpinat pe aeroportul internaţional din Sanaa de către Ali al-Mouchiki, şeful reprezentanţilor rebeli din comisia mixtă (cu guvernul), însărcinată cu aplicarea prevederilor din acordul din Suedia referitoare la Hodeida.

Cei şase observatori sosiţi la Sanaa sâmbătă venind dinspre Amman erau de asemenea prezenţi, potrivit unui fotoreporter al AFP aflat la faţa locului.

La Aden, unde a sosit sâmbătă, ofiţerul olandez a făcut presiuni asupra executivului olandez şi asupra coaliţiei militare conduse de către Arabia Saudită, care îl susţine, ”să facă să respecte armistiţiul intrat în vigoare la Hodeida şi să coopereze în scopul de a asigura aducerea ajutorului umanitar” din Hodeida în toată ţara, a indicat Stéphane Dujarric, purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, într-un comunicat.

În discuţiile sale de la Aden, generalul Cammaert a subliniat că ”eşecul sau succesul acordului din Suedia depinde doar de cele două părţi yemenite”, potrivit ONU.

Prima reuniune a comitetului care îi reuneşte pe loialişti şi pe rebeli ar urma să aibă loc începând cu 26 decembrie.

Citește și : Indonezia : Sute de morți și răniți după un TSUNAMI