DISTRIBUIȚI

Părţile în conflict în Yemen au convenit asupra primei faze de retragere din zonele-cheie din jurul oraşului Hodeida, a anunţat luni ONU, informează DPA, scrie Agerpres.

ONU a descris acordul dintre guvernul yemenit şi rebelii houthi ca „un progres important” în încetarea focului la care s-a ajuns la Stockholm anul trecut.


Citește și : Franţa şi Germania poartă discuţii asupra regulilor privind exporturile de armament

În cadrul primei faze, ONU se aşteaptă ca guvernul yemenit şi rebelii houthi să se retragă din porturile-cheie Hodeida, Salif şi Ras Issa, precum şi din infrastructuri critice precum compania de morărit Red Sea Mills, ca parte a primei faze de redesfăşurare, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU Farhan Haq reporterilor la New York.

Haq a spus că speră că acordul va intra în vigoare imediat.

Părţile au ajuns de asemenea la un acord provizoriu cu privire la o a doua fază de retragere, dar trebuie să se întoarcă pentru a se întâlni cu liderii lor şi a confirma termenii, a mai declarat Haq.

Acordul privind armistiţiul pentru Hodeida a inclus o încetare a focului în întreaga provincie şi retragerea combatanţilor houthi.

El a intrat în vigoare la 18 decembrie, după discuţii de pace sponsorizate de ONU în Suedia între rebelii houthi aliaţi ai Iranului şi guvernul sprijinit de Arabia Saudită.

Citește și : Uniunea Europeană avertizează cu privire la pericolele unei escaladări militare în Venezuela

Cu toate acestea, a existat o întrerupere în retragerea combatanţilor şi ambele părţi se învinovăţesc reciproc pentru încălcarea încetării focului.

Hodeida a reprezentat un punct major de conflict între guvern şi houthi. Oraşul şi portul său au fost sub controlul rebelilor de la sfârşitul anului 2014.