DISTRIBUIȚI
safety4sea.com

Coaliţia militară condusă de Arabia Saudită care luptă contra rebelilor houthi în Yemen a cerut Statelor Unite oprirea operaţiunilor de realimentare în zbor a avioanelor sale, a anunţat sâmbătă agenţia de presă oficială saudită SPA, preluată de AFP, potrivit Agerpres.

„Recent, Regatul şi Coaliţia au crescut capacitatea lor de a realiza independent realimentarea în zbor în Yemen”, a anunţat SPA. „În consecinţă, în consultare cu Statele Unite, coaliţia a cerut oprirea sprijinului privind realimentarea în zbor pentru operaţiunile sale în Yemen”, a mai indicat sursa citată.


Citește și : Zeci de mii de persoane evacuate, în urma unui incendiu de vegetaţie care devastează nordul Californiei

Comandamentul coaliţiei şi-a exprimat totodată speranţa că viitoarele negocieri sub egida ONU într-o ţară terţă vor conduce la o soluţionare negociată a conflictului.

După eşecul în septembrie al unei medieri a ONU, coaliţia a anunţat reluarea asaltului asupra portului strategic Hodeida, în vestul Yemenului, asalt care s-a intensificat începând din 1 noiembrie.

Potrivit Reuters, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, şi-a exprimat suportul pentru decizia saudită de a cere SUA oprirea realimentării în zbor în Yemen şi a precizat că aceasta a fost luată în consultare cu guvernul american.

Citește și : Bilanţul victimelor surpării unor clădiri vechi la Marsilia creşte la opt morţi

Forţele proguvernamentale sprijinite de o coaliţie militară sub comandament saudit încearcă din 2015 să-i alunge pe rebelii houthi susţinuţi de Iran din vastele teritorii pe care le-au cucerit în nordul şi centrul ţării, inclusiv capitala Sanaa.

În aproape patru ani, conflictul din Yemen s-a soldat cu aproape 10.000 de morţi şi a provocat, conform ONU, cea mai gravă criză umanitară din lume.