DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Un tribunal al rebelilor houthi în Yemen a condamnat marţi la moarte 30 de persoane pentru că ar fi „spionat” în beneficiul coaliţiei militare condusă de Arabia Saudită, informează AFP, citând o sursă judiciară din capitala ţării, potrivit agerpres.

Judecaţi de Curtea Penală din Sanaa, condamnaţii – profesori universitari, sindicalişti şi predicatori – făceau parte dintr-un grup de 36 de acuzaţi şi se aflau în detenţie de un an, a precizat aceeaşi sursă.


Citește și : Trupa activistă Pussy Riot a realizat un nou videoclip, o scrisoare deschisă adresată lui Putin

„Curtea Penală a pronunţat marţi un verdict prin care condamnă la moarte 30 de persoane pentru spionaj în favoarea unor ţări agresoare”, în aluzie la coaliţie, conform sursei citate.

Aceste persoane fuseseră recunoscute vinovate că ar fi furnizat ţărilor coaliţiei informaţii despre diverse amplasamente, în vederea unor lovituri aeriene. Alţi şase acuzaţi au fost achitaţi.

Într-un mesaj în limba arabă difuzat pe Twitter, Amnesty International a calificat condamnările la moarte a 30 de opozanţi politici drept o „gravă încălcare a drepturilor omului” şi a cerut ca „aceste sentinţe nedrepte să fie anulate”, iar acuzaţii „eliberaţi imediat”.

Coaliţia militară condusă de Riad sprijină din martie 2015 forţele guvernamentale în Yemen în lupta împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de Iran.

De când houthi au cucerit capitala Sanaa în septembrie 2014, tribunalele lor au pronunţat mai multe condamnări la moarte pentru spionaj.

În mai 2018, un tribunal din Sanaa a condamnat la moarte doi bărbaţi pentru spionaj în beneficiul Arabiei Saudite, iar în ianuarie acelaşi tribunal a pronunţat pedeapsa capitală împotriva unei tinere mame de 22 de ani, Asmaa al-Omeissy şi a doi bărbaţi pentru „asistenţă acordată unei ţări inamice”, vizând Emiratele Arabe Unite, membră-cheie a coaliţiei. Aceste condamnări la moarte nu au fost încă executate.

Citește și : Turcia a interceptat în ultimele două zile aproape 800 de migranţi la graniţa cu UE

Marţi, Curtea de Apel care se ocupă de problemele terorismului a comutat pedeapsa capitală împotriva tinerei Asmaa al-Omeissy în 15 ani de închisoare, potrivit unei alte surse judiciare din Sanaa.

Într-un alt mesaj pe Twitter, trimis luni, Amnesty ceruse anularea sentinţei cu moartea şi eliberarea tinerei femei care „suportă acuzaţii fără fundament”.

Conflictul în Yemen s-a soldat cu zeci de mii de morţi, între care numeroşi civili, potrivit diverselor organizaţii neguvernamentale, şi a provocat cea mai gravă catastrofă umanitară din lume, conform ONU.