DISTRIBUIȚI
Fox News

Ministrul de externe israelian Yair Lapid a părăsit duminică Israelul pentru o vizită în Europa în speranţa de a influenţa poziţiile Marii Britanii şi Franţei cu privire la programul nuclear iranian în contextul reluării negocierilor pe această temă, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Statul israelian nu face parte dintre ţările invitate la negocierile preconizate să înceapă luni la Viena, ceea ce nu-l împiedică pe şeful diplomaţiei israeliene să aibă în program o întrevedere, luni, cu premierul britanic Boris Johnson, iar, marţi, cu preşedintele francez Emmanuel Macron.


Citeşte şi: Preşedinta taiwaneză pledează pentru democraţie în faţa unei delegaţii din ţările baltice – Black News

„Israelul este extrem de preocupat de voinţa de ridicare a sancţiunilor şi de a permite intrarea a miliarde de dolari în Iran în schimbul unor restricţii insuficiente asupra programului nuclear” al acestuia, a declarat duminică premierul israelian Naftali Bennett.

„Acesta este mesajul pe care îl transmitem americanilor şi altor ţări care negociază cu Iranul. Ministrul de externe va transmite acelaşi mesaj în cadrul întâlnirilor sale din această săptămână la Londra şi Paris”, a adăugat Bennett.

Inamicul nr. 1 al Iranului, Israelul salutase retragerea SUA din acordul nuclear iranian din 2015 (JCPOA) de către administraţia preşedintelui Donald Trump, care impusese sancţiuni împotriva Teheranului în cadrul campaniei sale de „presiune maximă”.

Iranul a reacţionat prin derogarea de la angajamentele sale în domeniul nuclear, în special depăşind limitele stabilite prin acord la stocurile sale de uraniu înalt îmbogăţit.

Succesorul lui Donald Trump la Casa Albă, democratul Joe Biden şi-a manifestat în schimb disponibilitatea de a reveni la acord, acuzând totodată Teheranul de trenarea negocierilor destinate să relanseze negocierile prin formularea unor cereri „radicale”.

În ultimele săptămâni, responsabili israelieni au reiterat că nu exclud opţiunea militară împotriva Iranului, cele două ţări confruntându-se deja, direct sau indirect, în Liban, Siria şi Fâşia Gaza, dar şi pe mare şi prin intermediul atacurilor cibernetice.

Citeşte şi: Bogății imense se află sub apele îngheţate ale Rusiei – Black News

La Paris, pe lângă dosarul iranian, Yair Lapid urmează să abordeze problema software-ului spion Pegasus al societăţii israeliene NSO cu preşedintele Emmanuel Macron, au indicat surse diplomatice pentru AFP.

Potrivit informaţiilor unui consorţiu media, unul dintre telefoanele mobile de care se servea şeful statului francez fusese infectat cu acest program de tip spyware, ceea ce a „zdruncinat” relaţiile dintre Franţa şi Israel în ultimele luni, a subliniat una dintre aceste surse.