DISTRIBUIȚI

Ministrul israelian al afacerilor externe Yair Lapid a sosit joi în Bahrain pentru a inaugura aici prima ambasadă a ţării sale, la un an după semnarea unui acord de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi acest mic regat din Golf, informează AFP, potrivit agerpres.

Acorduri bilaterale urmează să fie încheiate în timpul vizitei, o premieră pentru un ministrul israelian de externe în Bahrain, de unde va decola joi primul zbor comercial direct între Manama şi Tel Aviv.


Citeşte şi: 100 de morţi într-o revoltă din închisoare! Preşedintele ţării declară ‘situaţie excepţională’ – Black News

Manifestanţi au dat foc la cauciucuri la periferia capitalei pentru a protesta împotriva acestei vizite, o bună parte din populaţia Bahrainului opunându-se normalizării relaţiilor cu Israelul şi susţinând cauza palestiniană. Hashtag-ul în arabă „Bahrain împotriva sionismului” este popular pe reţelele sociale.

Pe 15 septembrie 2020, Bahrainul a semnat, în acelaşi timp cu Emiratele Arabe Unite, un acord pentru stabilirea relaţiilor oficiale cu Israelul, făcând din aceste monarhii din Golf primele ţări arabe care au recunoscut statul israelian, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Citeşte şi: Polonia cumpără mai multe elicoptere americane – Black News

Palestinienii au denunţat „o lovitură de cuţit în spate” şi au acuzat Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul că au trădat „consensul arab” făcând din reglementarea conflictului israeliano-palestinian condiţia indispensabilă pentru normalizarea relaţiilor cu statul israelian.

Pe 29 iunie anul trecut, Lapid a inaugurat în Emirate prima ambasadă a Israelului în Golf, în timpul unei vizite oficiale inedite.