DISTRIBUIȚI

Restaurantele, barurile, lăcaşuri de cult şi cluburile de karaoke se vor închide din nou pentru o săptămână în marele oraş Xi’an din nordul Chinei, după depistarea recentă a 18 cazuri de COVID-19, au anunţat marţi autorităţile chineze, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest oraş istoric şi turistic cu 13 milioane de locuitori, fostă capitală imperială, este cunoscut în lumea întreagă pentru celebra sa „armată de teracotă”, ce datează din epoca primului împărat al Chinei.


Citește și :  Premierul ucrainean: Oligarhii ruși ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstrucție

China este una dintre ultimele ţări din lume care aplică încă strategia „zero COVID” pentru a combate epidemia de coronavirus. Strategia constă în campanii masive de depistare, carantină obligatorie în cazul unui test PCR cu rezultat pozitiv şi lockdownuri ţintite.

Guvernul chinez consideră că această politică sanitară este necesară pentru a proteja resursele medicale, limitate în anumite zone, şi pentru a le apăra pe persoanele vârstnice, în rândul cărora rata de vaccinare este relativ scăzută.

Oraşul Xi’an a anunţat de sâmbăta trecută un număr de 18 cazuri pozitive asociate variantei virale Omicron, potrivit autorităţilor locale.

Un oficial municipal cu rang înalt, Zhang Xuedong, a anunţat marţi în faţa reprezentanţilor presei aplicarea pentru şapte zile „a unor măsuri de control” concepute pentru a evita „fluxul de persoane” şi, deci, creşterea numărului de infectări.

„Suntem angajaţi într-o cursă contra cronometru cu acest virus” şi trebuie „să evităm o propagare şi o creştere bruscă a numărului de cazuri”, a subliniat oficialul chinez.

Spaţiile de divertisment, precum barurile, cafenelele cu acces la internet, băile publice şi cluburile de karaoke, îşi vor închide porţile începând de miercuri de la ora locală 00:00, a anunţat Primăria din Xi’an într-un comunicat.

Unităţile din domeniul restauraţiei nu vor mai putea să primească clienţi timp de o săptămână, dar vor continua să realizeze livrări la domiciliu şi să propună servicii de servire a preparatelor la pachet.

Şcolile primare şi grădiniţele îşi vor închide şi ele porţile, precum şi lăcaşurile de cult.

Oraşul Xi’an a fost plasat într-un lockdown de o lună, între decembrie 2021 şi ianuarie 2022, din cauza unei recrudescenţe a pandemiei de COVID-19.

Autorităţile locale au fost criticate pentru felul în care au gestionat acel lockdown, marcat de probleme de aprovizionare cu alimente şi de o serie de drame cauzate de faptul că unora dintre pacienţi le-a fost refuzat accesul în spitale.

Citește și : Şeful spionajului militar ucrainean: Războiul declanşat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor

„Gata, o luăm de la capăt”, a reacţionat marţi un internaut chinez pe reţeaua de socializare Weibo după anunţarea noilor măsuri, în concordanţă cu tonul general al comentariilor online.

Ministerul chinez al Sănătăţii a raportat marţi 335 de cazuri noi cu rezultate pozitive la scară naţională.

Principala zonă afectată este provincia Anhui, situată în estul Chinei, unde 1,7 milioane de locuitori din două cantoane rurale au fost deja plasaţi în lockdown.