DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis că va ameliora relaţiile cu Filipine, primindu-l joi pe omologul său filipinez Rodrigo Duterte la Beijing, la Beijing, informează mass-media de stat preluate de dpa, potrivit agerpres.

Potrivit lui Xi, relaţiile internaţionale şi regionale au devenit „profund complicate”, dar dorinţa lui este de a conlucra cu Duterte pentru a ameliora relaţiile strategice ale celor două ţări, potrivit agenţiei de presă Xinhua.


Citește și : Merkel este consecventă în problema conflictului israeliano-palestinian – VIDEO

Cooperarea dintre cele două ţări „va adăuga energie pozitivă păcii şi stabilităţii regionale”, a spus Xi, primindu-l pe Duterte la reşedinţa de stat Diaoyutai, în Beijing.

Întrevederea dintre cei doi lideri de stat s-a centrat pe disputa teritorială între ţările lor în Marea Chinei de Sud, precum şi pe un acord pentru dezvoltarea energiei petroliere şi gazeifere în regiune.

Liderul filipinez a declarat săptămâna trecută că va discuta despre victoria ţării sale în 2016 la Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga (CPA), care a respins pretenţiile Beijingului asupra unor vaste zone ale Mării Chinei de Sud. Duterte, care a venit la putere în Filipine în iunie 2016, a anulat deja decizia, în căutare de asistenţă financiară din partea Beijingului.

Citește și : Exerciţii cu muniţie reală în Marea Neagră – Avioane militare rusești au stimulat distrugerea navelor inamice

Însă strategia lui Duterte privind China a pierdut din popularitate acasă după ce relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat din cauza unor nave chineze care au navigat în apele teritoriale filipineze.

Vineri, Duterte îşi va continua vizita de cinci zile în China, prin întrevederi cu premierul chinez Li Keqiang, înainte de a deplasa în provinciile Guangzhou şi Foshan în sudul Chinei.