DISTRIBUIȚI

Noul prim-ministru italian Giorgia Meloni a avut o întrevedere cu preşedintele chinez Xi Jinping miercuri seară în marja summitului G20 din Bali, prilej cu care a acceptat invitaţia de a efectua o vizită în China, transmite joi AFP, citând mai multe surse oficiale, potrivit agerpres.

În a doua sa deplasare în afara ţării de la debutul pandemiei, liderul chinez a avut în Bali mai multe întâlniri bilaterale ce au permis încălzirea relaţiilor diplomatice.


Citeşte şi: Zelenski cere acces la ‘toate datele’ deţinute de occidentali – Black News

Giorgia Meloni a subliniat interesul Italiei ‘de a promova interesele economice reciproce, având ca obiectiv de asemenea creşterea exporturilor italiene spre China’, arată un comunicat emis miercuri seară de guvernul de la Roma.

În cursul întâlnirii au mai fost abordate relaţiile între Uniunea Europeană şi China, ‘cu speranţa că ele vor fi relansate’, iar Giorgia Meloni ‘a insistat’, de asemenea, ‘asupra importanţei de a relansa toate canalele de comunicare, inclusiv cu privire la drepturile omului’, indică aceeaşi sursă.

Potrivit agenţiei Xinhua, preşedintele chinez a confirmat interesul Beijingului de a dezvolta cooperarea economică cu Italia şi a declarat că speră că această ţară va juca un rol important pentru a încuraja UE să ducă o politică ‘independentă şi pozitivă’ faţă de China.

La finalul discuţiilor, care au durat în jur de o oră, preşedintele Xi a invitat-o pe şefa guvernului italian să întreprindă o vizită în China, invitaţia fiind acceptată, menţionează comunicatul Romei.

După aproape trei ani de izolare în contextul pandemiei, Xi Jinping a avut în Bali o serie de întâlniri bilaterale, inclusiv o întrevedere foarte aşteptată cu omologul său american Joe Biden luni, întâlnire ce a permis atenuarea tensiunilor bilaterale.

Citeşte şi: Doi condamnaţi la moarte, executaţi miercuri în SUA – Black News

Preşedintele Chinei s-a întâlnit în marja summitului G20 şi cu prim-ministrul australian Anthony Albanese – după ani de relaţii tensionate între Canberra şi Beijing -, precum şi cu preşedinţii francez, sud-coreean, sud-african şi indonezian.

Xi a anulat însă o întâlnire cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak ‘pentru o problemă de agendă’, conform Downing Street. Liderii celor ţări cu relaţii tensionate nu au mai avut întrevederi de aproape cinci ani.