DISTRIBUIȚI
The Australian

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a fost anunţat vineri că preşedintele Chinei, Xi Jinping, probabil nu va participa la Conferinţa ONU pe tema schimbărilor climatice, programată în oraşul britanic Glasgow, afirmă surse guvernamentale de la Londra citate de publicaţia The Times, informează mediafax.

Pe fondul pesimismului privind succesul evenimentului, Boris Johnson a fost informat prin canale diplomatice că Xi Jinping probabil nu li se va alătura celor peste 100 de lideri de state, printre care se va număra preşedintele SUA Joseph Biden, care ar urma să participe la „Conferinţa părţilor pe tema schimbărilor climatice” (COP26), organizată sub egida Naţiunilor Unite în perioada 31 octombrie-12 noiembrie. Absenţa preşedintelui Chinei generează preocupări suplimentare privind succesul summitului de la Glasgow.


Citește și : Creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme a SUA ‘comportă riscuri considerabile’

Însă premierul Australiei, Scott Morrison, a confirmat vineri că va fi prezent la summit, după presiuni exercitate de familia regală britanică. Regina Elizabeth a criticat atitudinea liderilor internaţionali faţă de reuniunea ONU pe tema protejării climei. Prinţul Charles şi prinţul William au exprimat, de asemenea, preocupări privind modificările climatice. Guvernul de la Londra a declarat că fiecare ţară are sarcina de a confirma sau nu prezenţa la summitul de la Glasgow.

Regina Elizabeth a II-a, care va participa la summit, a fost auzită vorbind în privat despre situaţia participării la summit. „Am tot auzit vorbindu-se despre reuniunea COP26. Încă nu ştiu cine va veni… Ştim doar despre oameni care nu vin. Este chiar iritant că vorbesc, dar nu fac nimic”, a afirmat regina, conform publicaţiei Daily Mail şi postului BBC.

Citește și : POTOP în Grecia (VIDEO)! Oamenii s-au refugiat pe acoperişurile caselor