DISTRIBUIȚI
knews.ro

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit în Hong Kong în ajunul celebrărilor care marchează 25 de ani de când Marea Britanie a retrocedat fosta colonie către China în 1997, relatează joi DPA, potrivit agerpres.

În ceea ce este prima sa deplasare în afara Chinei continentale în doi ani din cauza pandemiei, liderul chinez şi soţia sa Peng Liyuan au călătorit la Hong Kong cu un tren de mare viteză, sub măsuri de strictă securitate.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Regiunea Administrativă Specială, după cum este desemnat Hong Kong-ul în virtutea acordului ce trebuia să acorde oraşului de aproximativ 7 milioane de locuitori o largă autonomie timp de 50 de ani după retrocedarea de către britanici, a fost condusă multă vreme după principiul „o ţară, două sisteme”.

Cu toate acestea, în 2020 Beijingul a introdus o nouă lege controversată a securităţii naţionale, punând capăt protestelor în masă pro-democraţie.

Mulţi activişti pentru drepturile civile, lideri ai protestelor şi politicieni au ajuns în închisoare, în timp ce alţii au fugit în străinătate pentru a evita persecuţia din partea autorităţilor. Multe media independente s-au închis.

Xi urmează să se întâlnească cu reprezentanţi economici şi politicieni locali joi, a informat South China Morning Post.

La sosire, el a lăudat Hong Kong-ul pentru că a putut stăpâni „marile provocări” din ultimii ani. Oraşul „a înviat din cenuşă”, a spus liderul chinez. Principiul „o ţară, două sisteme” s-a bucurat de „vitalitate puternică”, a declarat Xi, adăugând că inima sa şi a guvernului central au fost întotdeauna alături de compatrioţii din Hong Kong.

După o vizită la un parc ştiinţific, Xi va participa la un dineu oficial cu Carrie Lam, şefa executivului din Hong Kong care îşi încheie mandatul.

Vineri, preşedintele chinez va participa la festivităţi cu prilejul celei de-a 25-a aniversări, în timp ce fostul şef al securităţii şi adept al „liniei dure” John Lee va depune jurământul ca succesor al lui Lam în aceeaşi zi.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

Potrivit unor diferite surse, Xi nu va petrece noaptea în Hong Kong şi se va întoarce în oraşul din apropiere Shenzhen înainte de a călători din nou spre Hong Kong dimineaţă.

Aproximativ 3.000 de invitaţi la festivităţi au fost nevoiţi să se autoizoleze înaintea evenimentului din cauza restricţiilor legate de coronavirus.