DISTRIBUIȚI
AFP

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat luni pe omologul său rus Vladimir Putin pentru realegerea acestuia cu o zi înainte la preşedinţia Federaţiei Ruse, salutând o relaţie sino-rusă aflată într-un punct culminant şi exemplară pentru relaţiile internaţionale, informează agenţia Xinhua, citată de AFP, potrivit agerpres.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt „la cel mai bun nivel istoric al lor, ceea ce constituie un exemplu pentru edificarea unui nou tip de relaţii internaţionale, fondat pe respect reciproc, echitate şi justiţie”, a subliniat într-un mesaj preşedintele chinez, reales el însuşi sâmbătă, cu unanimitate de voturi, în fruntea statului de către parlamentului chinez.


Citeşte şi: Ambasada Turciei la Copenhaga, atacată cu sticle incendiare

Xi, care cumulează deja funcţiile de lider al Partidului Comunist şi de comandant suprem al armatei, a obţinut un nou mandat de cinci ani. El a modificat în prealabil Constituţia, pentru a se putea menţine la preşedinţie dincolo de termenul prevăzut de 2023, devenind potenţial preşedinte pe viaţă.

Vladimir Putin, reales duminică pentru un al patrulea mandat cu un rezultat ce depăşeşte 76% din voturi, se va putea menţine la conducere până în 2024.

„China este gata să coopereze cu Rusia pentru a continua eforturile în vederea avansării relaţiilor sino-ruse şi a promova pacea mondială”, susţine preşedintele chinez.

Rusia şi China, ambele membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU, au frecvent aceeaşi poziţie în faţa ţărilor occidentale în dosare precum Siria sau Coreea de Nord.