DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit marţi în Filipine pentru prima sa vizită de stat într-o ţară tradiţional aliată a SUA, dar care s-a orientat către Beijing într-un context al luptei pentru influenţă în Asia între primele două economii ale lumii, notează France Presse, potrivit agerpres.

La scurt timp după sosirea sa la putere în 2016, preşedintele Rodrigo Duterte a anunţat ‘separarea’ sa de SUA, apreciind că arhipelagul – colonie americană până în 1946 – nu a beneficiat prea mult de pe urma acestei alianţe.


Citeşte şi: Un tren de navetişti a deraiat în Spania. Cel puţin un om a murit! – FOTO/VIDEO

El a încercat să dezvolte relaţii cu Beijingul şi să obţină investiţii de miliarde de dolari pentru ţara sa.

Manila speră că această vizită de două zile – prima a unui preşedinte chinez în 13 ani – va constitui o bună ocazie de a concretiza investiţii în marile proiecte de infrastructură promise în cadrul vizitei preşedintelui filipinez acum un an la Beijing.

Spre deosebire de predecesorul său Benino Aquino, Rodrigo Duterte a ales să ignore o hotărâre a Curţii permanente de arbitraj de la Haga care a declarat ilegale revendicările Beijingului de a-şi afirma suveranitatea asupra cvasitotalităţii Mării Chinei de Sud.

Alte ţări din Asia de Sud-Est şi, în special, Filipine au de asemenea pretenţii asupra unor zone din această mare, despre care se spune că ar fi bogată în hidrocarburi şi pe unde tranzitează transporturi de mărfuri în valoare de 4,6 miliarde de euro anual.

Cu toate acestea, relaţiile Filipinelor cu SUA s-au îmbunătăţit de la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, care şi-a atenuat criticile împotriva campaniei de represalii împotriva drogurilor declanşată de preşedintele filipinez.

Citeşte şi: 2 morţi şi 4 dispăruţi după ce o alunecare de teren a surpat un drum din Portugalia

China a promis Manilei 24 miliarde de dolari în donaţii şi împrumuturi, dar din care numai o mică parte a ajuns într-adevăr în arhipelag.

Oponenţii lui Duterte susţin că el a fost înşelat. Totuşi, ministrul filipinez pentru buget, Benjamin Diokno, tocmai a explicat că întârzierile s-au datorat în parte necunoaşterii procedurii de licitaţie de partea chineză, dar doreşte ca lucrurile să se accelereze.

Dar Gregory Wyatt, analist la PSA Philippines Consultancy, afirmă că marile proiecte se confruntă de asemenea cu probleme de reglementare şi disensiuni politice. ‘Investiţiile străine au sosit’, în special în jocuri de noroc online, imobiliare şi întreprinderi existente, dar acestea ‘nu sunt împrumuturi în infrastructură’, spune el.

Investiţiile chineze în arhipelag au crescut mai mult de cinci ori în primul semestru al acestui an, după o creştere de 67% în 2017, a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi, luna trecută, la Manila.