DISTRIBUIȚI

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi omologul său cubanez, Miguel Diaz-Canel, au avut vineri o întrevedere la Beijing în care liderul chinez a declarat că ţara sa ”va face tot posibilul pentru a le oferi sprijin” cubanezilor, care ”se confruntă cu mari dificultăţi”, potrivit presei locale, citată de EFE, potrivit agerpres.

Xi a dat asigurări că, ”independent de situaţia internaţională”, ţara asiatică ”nu-şi va schimba” politica ”de prietenie” faţă de Cuba şi nici ”voinţa de a coopera” cu naţiunea din Caraibe pentru ”a proteja justiţia internaţională şi a se opune hegemoniei”.


Citește și: FRIGUL IERNII, noua armă a lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina

Liderul chinez a exprimat dispoziţia Beijingului de ”a aprofunda încrederea politică reciprocă şi de a adânci cooperarea practică” cu Havana şi a semnalat că relaţiile bilaterale sunt ”un caz exemplar de solidaritate şi cooperare între ţări socialiste şi de sprijin sincer între ţări în curs de dezvoltare”.

La rândul său, preşedintele Cubei a menţionat criza economică din ţara sa şi a apreciat că are ”sprijinul ţărilor prietene, cum este China”, a informat preşedinţia cubaneză pe Twitter.

Diaz-Canel a dat asigurări că apreciază ”în mod pozitiv aporturile teoretice şi practice la edificarea socialismului” din partea lui Xi Jinping în fruntea Partidului Comunist Chinez.

La încheierea reuniunii, au fost semnate 12 documente, printre care un plan de consultări la nivelul ministerelor afacerilor externe din cele două ţări, un memorandum de înţelegere pentru promovarea ‘noului drum al mătăsii’ – proiectul uriaş al Chinei de a construi elemente de infrastructură în peste 60 de ţări – şi un memorandum pentru ”consolidarea cooperării economice şi comerciale” dintre cele două naţiuni.

Citește și: Parlamentul Franţei sistează dezbaterea privind interzicerea coridelor

Totodată, a fost organizată o ceremonie de predare-primire de materii prime, uniforme şcolare, donaţii de bani, consumabile medicale şi medicamente pentru Cuba, care trece printr-una din cele mai severe crize economice din ultimele decenii, marcată şi de o gravă criză energetică.

Înainte de a vizita China, Diaz-Canel s-a aflat la Moscova şi la Ankara, unde s-a întâlnit cu omologii săi rus, Vladimir Putin, şi turc, Recep Tayyip Erdogan.