DISTRIBUIȚI
gazeta.ru

Preşedintele chinez, Xi Jinping, le-a cerut marţi Coreei de Nord şi Statelor Unite să „concretizeze” rezultatele recentului summit de la Singapore, în cadrul unei întrevederi la Beijing cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, relatează AFP, potrivit agerpres.

La rândul său, liderul nord-coreean a felicitat China pentru „promovarea denuclearizării Peninsulei Coreene, precum şi pentru rolul său important în protejarea păcii şi a stabilităţii” în regiune, a informat televiziunea de stat chineză CCTV.


Citește și : Britanicii comemorează un an de la atacul din Finsbury Park

Televiziunea chineză a transmis imagini de la întrevederea celor doi lideri, alături de soţiile lor, la Palatului Poporului din Beijing.

Această vizită neanunţată a lui Kim Jong Un are loc în momentul în care Beijingul este angajat într-o escaladare accentuată cu preşedintele american Donald Trump cu privire la disputa comercială sino-americană.

Este cea de-a treia vizită în China a liderului nord-coreean în mai puţin de trei luni. La sfârşitul lunii martie, el a făcut în capitala chineză prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului la sfârşitul anului 2011, înainte de o a doua călătorie în mai în oraşul portuar Dalian, în nord-estul Chinei.

Citește și : Proteste violente în faţa parlamentului ucrainean

Kim Jong Un a discutat cu această ocazie cu Xi Jinping. Cei doi lideri nu s-au întâlnit niciodată de la venirea lor la putere, la începutul deceniului. Cu această ocazie, Phenianul i-a reproşat aliatului său că aplică sancţiunile internaţionale menite să convingă Coreea de Nord să renunţe la programul său nuclear. Kim Jong Un încearcă să obţină o relaxare a sancţiunilor economice în schimbul promisiunilor denuclearizării peninsulei şi doreşte sprijinul Chinei în acest proces.