DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Fundaţia Wikimedia, care găzduieşte site-ul Wikipedia, a anunţat joi că a depus plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a obţine ridicarea blocării enciclopediei online în vigoare de doi ani în Turcia, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Wikimedia a depus plângere împotriva Turciei la CEDO”, a anunţat într-o conferinţă de presă telefonică Katherine Maher, directoarea generală a fundaţiei.


Citește și : Germania ia atitudine faţă de situaţia drepturilor omului din Hong Kong

Autorităţile turce au blocat accesul la site în aprilie 2017, din cauza a două articole ale Wikipedia care stabilesc o legătură între Ankara şi organizaţii extremiste.

Wikimedia a explicat că recurge la CEDO după tentative în acest sens fără rezultat în Turcia, în special pe lângă Curtea Constituţională, care nu a luat poziţie pe acest subiect în aceşti doi ani.

Katherine Maher a subliniat că nu a acceptat cererea Turciei de a elimina aceste articole pentru că fundaţia a estimat că „respectivul conţinut ţine de libertatea de expresie protejată de lege”.

Stephen LaPorte, director juridic al fundaţiei a adăugat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că guvernul turc a cerut înlăturarea articolelor „fără nicio explicaţie oficială privind partea presupus ilegală”.

Autorităţile turce au recurs în mai multe rânduri în aceşti ultimi ani la blocarea anumitor site-uri, precum Facebook sau Twitter, în general după atentate.

Citește și : Londra respinge zvonurile privind demisia premierului: Theresa May va fi cea care-l va întâmpina pe Trump!

China a interzis şi ea Wikipedia în toate limbile pe 15 mai, în contextul în care versiunea în mandarină era deja blocată din 2015. Katherine Maher a afirmat că examinează recursurile disponibile pentru a ridica această blocare.