DISTRIBUIȚI
NK News

Coreea de Sud și Statele Unite nu au reușit să ajungă miercuri la un acord privind finanțarea de către Seul a celor 28.500 de militari americani aflați pe teritoriul Coreei de Sud, informează site-ul agenției de presă Reuters, potrivit agerpres.

Reprezentanții celor două țări au purtat miercuri discuții în acest sens, dat fiind faptul că actualul acord dintre Washington și Seul expiră pe 31 decembrie. Potrivit sursei citate, situația este similară cu cea de anul trecut, când cele două părți au fost nevoite să semneze un acord retroactiv privind staționarea trupelor americane din Coreea de Sud.


Citește și : Emily O’Reilly a fost realeasă în funcţia de Ombudsman European

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a acuzat recent Coreea de Sud că este o țară dezvoltată care profită de prezența trupelor americane fără să contribuie suficient din punct de vedere financiar și a solicitat Seulului să contribuie cu cinci miliarde de dolari pentru cheltuielile trupelor americane, o sumă de cinci ori mai mare față de actuala contribuție a Coreei de Sud.

Cu toate acestea, negociatorul-șef al Statelor Unite, James DeHart, a declarat după discuțiile de miercuri că SUA nu mai au această pretenție în prezent. „Nu este o sumă pe care să ne concentrăm în cadrul acestor discuții. Când vom ajunge la un acord, vom putea să prezentăm o valoare (a contribuției sud-coreene, n.red.) și să explicăm cum a fost stabilită”, a spus acesta.

„Am ascultat, am făcut ajustări și compromisuri și știm că acordul, când vom ajunge la el, va include o contribuție diferită față de propunerea noastră inițială”, a adăugat DeHart.

Citește și : Camera Reprezentanţilor deschide dezbaterea privind punerea sub acuzare a lui Trump

Ministerul de Externe de la Seul a informat că echipa sa de negociatori, condusă de Jeong Eun-bo a pus accentul pe necesitatea unui „acord corect, rezonabil și acceptat de ambele părți”.

Următoarea rundă de negocieri este programată să aibă loc în ianuarie.