DISTRIBUIȚI

sursa foto:  AP

Vicepreşedintele american Mike Pence (foto) a afirmat luni că Statele Unite vor face tot ce pot pentru restabilirea democraţiei în Venezuela, al cărei eşec ca stat reprezintă o ameninţare pentru americani. 

„Preşedintele (Donald) Trump a arătat foarte clar că nu vom sta deoparte în timp ce Venezuela se prăbuşeşte într-o dictatură”, a reamintit Pence în oraşul Cartagena din Columbia, prima etapă a unui turneu în America Latină care va continua cu vizite în Argentina, Chile şi Panama.


Reuters remarcă tonul mai conciliant al vicepreşedintelui, care a declarat că este posibilă o soluţie paşnică pentru tulburările civile şi politice din Venezuela; săptămâna trecută, preşedintele Trump afirmase că Washingtonul ia în considerare şi o „opţiune militară”, relatează şi agerpres.

Pence, care s-a întâlnit cu refugiaţi venezueleni stabiliţi în Columbia, i-a asigurat pe aceştia că „suntem absolut hotărâţi să concentrăm întreaga putere economică şi diplomatică americană până când vom vedea democraţia restabilită în Venezuela”. În prezent, „regimul (de la Caracas – n. red.) resimte schimbarea şi asistăm la prăbuşirea Venezuelei în dictatură”, a apreciat vicepreşedintele SUA.

„Un stat eşuat în Venezuela ameninţă securitatea şi prosperitatea întregii emisfere şi a Statelor Unite”, a explicat Pence. Oficialităţile americane implicate în combaterea traficului de droguri au arătat deja că Venezuela este o placă turnantă pentru cocaina sud-americană trimisă în SUA, reaminteşte Reuters. Vicepreşedintele a adăugat la riscuri şi amplificarea imigraţie ilegale în Statele Unite.