DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat american Antony Blinken a calificat miercuri anunţul Iranului cu privire la intenţia de a începe îmbogăţirea uraniului cu puritate de 60% ca fiind „provocator”, afirmând că această decizie ridică semne de întrebare cu privire la seriozitatea cu care Teheranul abordează negocierile nucleare de la Viena, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Iranul a declarat că va îmbogăţi uraniu cu 60%, un pas important spre 90% cât este necesar pentru utilizarea sa în scopuri militare, de la nivelul de 20% atins până în prezent, ca răspuns la ceea ce susţine că a fost un act de sabotarea a instalaţiei sale nucleare cheie de la Natanz din partea Israelului.


Citește și : Certificatul de vaccinare NU va fi un paşaport care să garanteze mobilitatea în UE

„Luăm foarte în serios anunţul provocator al intenţiei de a începe îmbogăţirea uraniului cu 60%”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă la sediul NATO din Bruxelles.

Statele europene părţi la acordul nuclear cu Iranul din 2015 au transmis, de asemenea, Teheranului că intenţia anunţată este contrară eforturilor de relansare a acordului.

„Trebuie să vă spun că pasul acesta pune sub semnul întrebării seriozitatea Iranului în ceea ce priveşte discuţiile nucleare, aşa cum subliniază imperativul revenirii la respectarea comună a a JCPOA (Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune)”, a declarat Blinken, referindu-se la acronimul sub care este cunoscut acordul nuclear.

Citește și : Pfizer-BioNTech trimite încă 50 milioane de vaccinuri în UE

Săptămâna trecută, Iranul şi ceilalţi semnatari ai acordului au participat la Viena la discuţii menite să reînvie acordul fragilizat după retragerea SUA de către Donald Trump în 2018, discuţii pe care participanţii le-au descris drept „constructive”.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat miercuri că discuţiile indirecte de la Viena urmează să fie reluate joi.