DISTRIBUIȚI
Ynetnews

Administraţia Trump a prezentat marţi o nouă hartă oficială a Israelului, updatată de guvernul Statelor Unite pentru a include Înălţimile Golan ca parte a ţării. Harta a fost postată pe Twitter de emisarul special al lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, scrie Haaretz, în ediţia electronică, potrivit Agerpres.

Spre deosebire de Înălţimile Golan, pe care preşedintele american Donald Trump le-a recunoscut luna trecuta ca parte a Israelului înaintea alegerilor israeliene, Cisiordania continuă să apară pe hartă ca un teritoriu separat ce nu face parte oficial din Israel.


Citește și : Partidul Brexit, condus de Farage, pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile europarlamentare (sondaj)

Greenblatt a scris: „Bine aţi venit la cea mai nouă adăugire la sistemul nostru de hărţi internaţionale după ce @POTUS a emis o proclamaţie ce recunoaşte suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan”.

În martie, Trump s-a întâlnit cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu la Washington pentru a semna o proclamaţie prezidenţială ce recunoaşte oficial Înălţimile Golan ca teritoriu israelian, oficializând o măsură anunţată cu o săptămână înainte pe Twitter.

Pe contul său personal de Twitter, Trump a scris: „După 52 de ani, este timpul ca Statele Unite să recunoască pe deplin Suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, care au o importanţă strategică şi de securitate critică pentru Statul Israel şi Stabilitatea Regională!”.

Netanyahu a numit decizia lui Trump de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan o „dreptate istorică” şi o „victorie diplomatică”, declarând că „Israelul a câştigat Înălţimile Golan într-un război just de apărare”.

Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra zonei, dar conflictul permanent din Siria a complicat chestiunea apartenenţei Înălţimilor Golan. Forţele aliniate cu preşedintele sirian Bashar Assad, inclusiv Hezbollah şi miliţiile sprijinite de Iran, se confruntă în mod regulat cu forţele rebele în partea siriană a frontierei.

Citește și : Fostul preşedinte peruan Alan Garcia a încercat să se sinucidă în timp ce poliţia îl aresta

Doar circa 12% dintre druzii din Golan deţin cetăţenia israeliană, în timp ce majoritatea încă o resping din motive naţionaliste, invovând supunerea faţă de Siria, aminteşte cotidianul israelian.

Relaţiile cu rezidenţii israelieni acolo sunt, cu toate acestea, mult mai bune decât între palestinieni şi coloniştii israelieni din Cisiordania.