DISTRIBUIȚI
AP

SUA au lansat miercuri un apel „la reţinere” către liderii din Zimbabwe pentru a „permite revenirea rapidă la normalitate”, în timp ce armata locală l-a plasat pe preşedintele Robert Mugabe în arest la domiciliu şi a preluat controlul asupra Harare, capitala Zimbabwe, relatează France Presse. 

„Guvernul american este preocupat de recentele acte ale forţelor militare din Zimbabwe”, a declarat un responsabil al Departamentului de Stat. „Statele Unite nu iau parte la chestiuni de politică internă din Zimbabwe”, dar, în general, „nu aprobă intervenţia militară în procesele politice”, a adăugat el.


„Noi lansăm un apel către toţi liderii din Zimbabwe să manifeste reţinere, să respecte statul de drept şi drepturile tuturor cetăţenilor protejaţi de Constituţie şi să rezolve repede disputele pentru a permite o revenire rapidă la normalitate”, a insistat acelaşi responsabil american.

Potrivit acestuia, ambasada SUA din Harare a recomandat miercuri rezidenţilor americani să rămână acasă din cauza „incertitudinii politice”.

SUA au relaţii extrem de tensionate cu regimul lui Robert Mugabe din Zimbabwe, căruia i-au impus sancţiuni economice.

În pofida aparenţelor contrare, armata a asigurat că intervenţia sa nu a fost o „lovitură militară împotriva guvernului” şi că operaţiunea este îndreptată împotriva anturajului lui Robert Mugabe, în vârsta de 93 de ani. Intrarea în scenă a armatei se joacă pe fondul luptei pentru succesiunea celui mai longeviv lider în exerciţiu al planetei, notează agenţia de presă franceză.

Preşedintele Mugabe a declarat că este reţinut la domiciliu de către militari, într-o convorbire telefonică purtată cu omologul său sud-african Jacob Zuma, a informat Pretoria. Uniunea Africană (UA) a denunţat ceea ce pare a fi o lovitură de stat, cerând „imediat restabilirea ordinii constituţionale”.