DISTRIBUIȚI
Israel National News

SUA au îndemnat Coreea de Nord, duminică, să pună capăt testelor de rachetă „contraproductive”, exprimându-şi speranţa că Phenianul va răspunde apelului la dialog lansat de Washington, informează AFP, potrivit agerpres.   

Coreea de Nord a lansat marţi o rachetă balistică de pe un submarin, determinând Consiliului de Securitate al ONU să se reunească în regim de urgenţă.


Citește și : Curtea Supremă a SUA va examina la 1 noiembrie legea avortului în Texas

Reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Sung Kim, s-a întâlnit cu omologul său sud-coreean Noh Kyu-duk, după o întrevedere cu omologul lor nipon, la Washington.

El a calificat lansarea de marţi drept „provocare” şi a îndemnat Phenianul să înceteze testele sale de rachetă „îngrijorătoare şi contraproductive”.

„Sperăm că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) va răspunde pozitiv la eforturile noastre de sensibilizare”, a declarat Kim în faţa jurnaliştilor la Seul.

Lansarea de marţi este cea mai recentă dintr-o serie de teste de arme efectuate recent de Coreea de Nord. Phenianul a efectuat recent mai multe teste, inclusiv cu o rachetă cu rază lungă de acţiune, o armă trasă dintr-un tren şi o rachetă prezentată ca hipersonică de către Coreea de Nord, provocând îngrijorare în rândul multor naţiuni.

La începutul lunii, liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat SUA pentru sancţiuni, respingând afirmaţiile Washingtonului conform cărora SUA nu au intenţii ostile.

Citește și : Luxemburg permite cultivarea la scară redusă şi pentru uz personal

Kim Jong Un s-a întâlnit de trei ori cu fostul preşedinte al SUA Donald Trump, dar discuţiile au intrat într-un punct mort după al doilea summit din 2019 din cauza lipsei unui acord cu privire la relaxarea sancţiunilor internaţionale şi concesiilor pe care Phenianul era pregătit să le facă în schimb.

Preşedintele Joe Biden a promis că va continua să exploreze calea diplomatică, însă cu o abordare mai discretă, prin căutarea de domenii unde sunt posibile progrese.