DISTRIBUIȚI
Atalayar

Statele Unite au anunţat marţi noi sancţiuni împotriva talibanilor ca represalii la tratamentul aplicat femeilor şi fetelor în Afganistan, scrie AFP, potrivit agerpres.

„Astăzi (luni), anunţ restricţii privind acordarea de vize (…) actualilor şi foştilor membri ai talibanilor şi altor indivizi consideraţi responsabili de sau complici la represiunea femeilor şi fetelor în Afganistan prin politici restrictive şi violenţă”, a indicat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Zilei internaţionale a fetelor.


Citește și: Ruşii fug de încorporare inclusiv cu iahturi spre Coreea de Sud – Black News

Afganistanul rămâne „de un an singura ţară din lume unde fetelor li se interzice sistematic să meargă la şcoală mai departe de învăţământul primar, fără nicio dată de întoarcere avută în vedere”. a subliniat şeful diplomaţiei de la Washington.

Educaţia fetelor este o problemă extrem de sensibilă în Afganistan, o ţară cu majoritate sunită. Talibanii, care au revenit la putere în august 2021 după retragerea americanilor, au interzis învăţământul secundar (gimnaziu şi liceu) pentru fete. În schimb, studentele sunt admise la universitate.

Citeşte şi: Biden despre Putin: ‘A făcut un calcul greşit în Ucraina!’ – Black News

Un recent atentat sinucigaş într-un centru educaţional pentru studenţi la Kabul a făcut 53 de morţi, dintre care cel puţin 46 de fete şi tinere femei, potrivit unui raport al Misiunii de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (MANUA).