DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: A man wearing a camouflage uniform walks out of PMC Wagner Centre, which is a project implemented by the businessman and founder of the Wagner private military group Yevgeny Prigozhin, during the official opening of the office block in Saint Petersburg, Russia, November 4, 2022. REUTERS/Igor Russak/File Photo

Washingtonul a anunţat joi o serie de sancţiuni economice care îl vizează pe şeful grupului paramilitar rus Wagner din Mali, Ivan Maslov, pe care îl acuză că a încercat să obţină echipamente militare pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina, transmite AFP, potrivit agerpres.

Aceste sancţiuni „împotriva celui mai important responsabil al grupului Wagner din Mali urmăresc să pună capăt operaţiunilor esenţiale de sprijinire a activităţii mondiale a grupului”, a justificat subsecretarul din cadrul Departamentului Trezoreriei americane responsabil cu terorismul şi informaţii financiare, Brian Nelson, citat într-un comunicat de presă.


Citeşte şi: Andrew Tate credea că e mai presus de lege. România i-a dovedit că se înșală

Aceste sancţiuni presupun confiscarea tuturor activelor, financiare şi imobiliare, ale lui Ivan Maslov din Statele Unite, precum şi ale companiilor care au o legătură directă de capital cu Maslov şi interzic companiilor americane sau celor prezente pe teritoriul SUA orice tip de tranzacţii cu Maslov şi cu companiile pe care acesta le controlează.

„Prezenţa grupului Wagner pe continentul african este o forţă destabilizatoare pentru orice ţară care permite desfăşurarea acestuia pe teritoriul său”, a adăugat Brian Nelson.

Nu este prima dată când sancţiunile vizează grupul Wagner sau pe unii din membrii săi pentru acţiunile din Mali. Uniunea Europeană a anunţat la sfârşitul lunii februarie o serie de sancţiuni ce vizează zece persoane, inclusiv Ivan Maslov, pentru încălcarea drepturilor omului de către grupul paramilitar.

Citeşte şi: Bahmut și bătălia pentru Moscova

Grup paramilitar fondat în 2014, Wagner este considerat de SUA organizaţie teroristă internaţională. Washingtonul, care încearcă de câţiva ani să contracareze influenţa Rusiei în Africa, acuză grupul Wagner de „comiterea de încălcări ale drepturilor omului şi extorcarea resurselor naturale în Africa”.

Grupul s-a impus ca un jucător major în conflictul din Ucraina, în special în bătălia pentru cucerirea oraşului Bahmut, iar mercenarii săi au fost văzuţi, de asemenea, în Siria sau Libia şi, mai recent, în Republica Centrafricană şi în Mali.