DISTRIBUIȚI
afp

Statele Unite au făcut apel luni la Coreea de Nord „să înceteze activităţile ilegale şi destabilizatoare”, după un nou test cu două „rachete balistice” al Phenianului, potrivit AFP, scrie agerpres

Într-o discuţie la telefon cu omologii săi japonez şi sud-coreean, emisarul american pentru dosarul nord-coreean, Sung Kim, a cerut de asemenea Coreii de Nord să răspundă favorabil ofertei „de dialog”, „fără condiţii prealabile”, formulată de Washington, şi a reiterat „angajamentul ferm” al SUA „faţă de apărarea aliaţilor lor”, conform unui comunicat al Departamentului de Stat.


Citește și : ‘Partygate’ continuă în UK! BoJo caută măsuri pentru a scăpa ‘basma curată’ din tot scandalul

Coreea de Nord a lansat luni două noi proiectile, probabil rachete balistice, conform Seulului. Este al patrulea test de armament al Phenianului de la începutul anului.

Phenianul şi-a accelerat în ultimele săptămâni testele de armament, regimul lui Kim Jong-Un încercând să îşi consolideze capacităţile militare, în contextul în care Coreea de Nord este supusă unor puternice sancţiuni internaţionale, dar refuzând în acelaşi timp ofertele de dialog ale SUA.

Emisarul american a declarat că aceste teste nord-coreene, care „încalcă numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU”, sunt „cele mai recente dintr-o serie de tiruri de rachete balistice” din această lună.

El a reafirmat în faţa Coreii de Sud şi Japoniei că SUA vor să acţioneze pentru „denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”, conform comunicatului.

Citește și : Tonga este RUPTĂ de lume după erupţia vulcanică şi tsunami