DISTRIBUIȚI

Statele Unite au avertizat miercuri Belarusul că va reimpune sancţiuni asupra a nouă companii de stat dacă Minskul nu eliberează prizonierii arestaţi în cursul represiunii manifestaţiilor prodemocraţie, notează AFP, potrivit agerpres.

Pe fondul alegerilor contestate din 2006, Washington a interzis toate tranzacţiile cu aceste companii petrochimice şi industriale, inclusiv cu holdingul petrolier Belneftekhim.


Citeşte şi: Italia PRELUNGEŞTE restricţiile până la sfârşitul lui aprilie – Black News

Trezoreria SUA a suspendat ulterior aceste sancţiuni în 2015, salutând unele progrese, dar guvernul american a avertizat că această suspendare nu poate fi reînnoită la următorul termen limită, 24 aprilie.

„Din păcate, vedem că situaţia drepturilor omului s-a deteriorat, probabil ca niciodată în istoria Belarusului independent, cu peste 300 de prizonieri politici în prezent în detenţie”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

El a cerut ca autorităţile de la Minsk „să elibereze toţi deţinuţii politici” dacă vor să evite întoarcerea acestor sancţiuni.

Citeşte şi: Veşti bune de la CDC: Persoanele vaccinate NU mai pot transmite coronavirusul – Black News

Opoziţia din Belarus contestă realegerea lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, la alegerile prezidenţiale din august, considerate frauduloase. Dar marea mişcare de contestare care a zguduit ţara anul trecut a fost slăbită de represiunea constantă orchestrată de autorităţi.

În pofida sancţiunilor europene şi americane care îl vizează pe Aleksandr Lukaşenko şi înalţii responsabili din guvernul său, preşedintele, susţinut de Rusia nu a dat niciun semn de deschidere şi s-a limitat să vorbească despre vagi revizuiri constituţionale fără a stabili un calendar exact ori să detalieze conţinutul acestora.