DISTRIBUIȚI
Bloomberg/Getty Images

Investitorul şi filantropul american Warren Buffett – în prezent nr. 4 în clasamentul miliardarilor lumii, potrivit Forbes – a apreciat că Statele Unite sunt angajate într-un „război economic” şi a făcut apel la Congres să adopte fără întârziere măsuri pentru a ajuta micile afaceri, transformate în „daune colaterale” în pandemia cu noul coronavirus, relatează marţi Reuters, potrivit agerpres.   

Preşedintele nonagenar al fondului de investiţii Berkshire Hathaway şi-a exprimat speranţa ca legislativul să aprobe în scurt timp un nou set de măsuri de stimulare a economiei şi să extindă „la scară largă” programul Paycheck Protection (PPP) – lansat mai devreme în acest an – de creditare a celor mai mici angajatori.


Citește și : David Sassoli a deschis simbolic sesiunea plenară a Parlamentului European la Strasbourg

„Este un război economic”, a declarat Buffett pe CNBC. „Avem nevoie de încă o injecţie pentru a termina treaba. Sper foarte mult ca legislatorii să extindă PPP pe scară largă, pentru a le permite celor care pot vedea lumina de la capătul tunelului să ajungă la capătul tunelului”, a spus el.

Micile afaceri „au devenit pagube colaterale în acest război în care a trebuit să intre ţara noastră”, a adăugat „Oracolul din Omaha”.

Buffett a făcut aceste remarci în contextul în care unele din programele lansate în SUA pentru a combate efectele pandemiei asupra economiei se încheie la sfârşitul anului. Luni, un grup bipartizan de reprezentanţi a prezentat o propunere de pachet de asistenţă în sumă de 748 miliarde de dolari, între care 300 de miliarde pentru micile afaceri.

Warren Buffett a dat ca exemplu industria alimentară, în cadrul căreia producătorii şi marile supermarketuri au avut rezultate bune, în timp ce măsurile de distanţare socială şi ale restricţii au devastat restaurantele.

„I-au distrus economic pe cei care poate că au muncit decenii la rând împreună cu familiile lor pentru a construi o afacere”, a spus el.

Citește și : Austria îşi apără programul de testare anti-COVID în masă în pofida începutului greoi

Investitorul a îndemnat Congresul să ia măsuri înainte de a intra în vacanţa de Crăciun.

„De ce să mai aşteptăm o lună, ca să distrugem încă X la sută oameni care ar putea avea succes, pur şi simplu din încăpăţânare sau din cauza disputelor politice? Hai să-i ajutăm pe oameni să treacă puntea”, a îndemnat Buffett.