DISTRIBUIȚI
Reuters

Temerile potrivit cărora China încearcă să detroneze Statele Unite pe scena mondială sunt „nefondate”, a declarat vineri ministrul de externe chinez Wang Yi, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, relatează AFP, potrivit agerpres.

China doreşte doar armonie la nivel mondial, a declarat Wang Yi la Consiliul pentru Relaţii Externe (Council on Foreign Relations), o organizaţie independentă privind relaţiile internaţionale.


Citește și : Viktor Orban: Din ce în ce mai puţini europeni se nasc şi tot mai mulţi străini sunt importaţi

Referindu-se la un articol recent în care cercetători americani susţin că Beijingul îşi intensifică eforturile pentru a ajunge la o poziţie hegemonică în lume, Wang Yi a spus: „Vreau să vă spun foarte clar că este vorba despre o eroare de judecată strategică gravă”.

„Este o anticipare falsă care poate fi extrem de dăunătoare intereselor americane şi viitorului Statelor Unite”, a avertizat şeful diplomaţiei chineze.

În ultimii ani, China şi-a extins în mod semnificativ influenţa, în special în Africa. La ONU, China îşi întăreşte din ce în ce mai mult poziţia, desfăşurând tot mai mulţi militari în operaţiunile de pace şi sporind cu regularitate contribuţiile sale financiare pentru organizaţie.

Citește și : Indonezia : Tsunami pe insula Sulawesi

Wang Yi a negat de asemenea orice furt de tehnologie dezvoltată de companii străine de către China. „Vreau să subliniez faptul că China nu a copiat brevete străine” şi „nu va copia brevete străine”, a dat el asigurări.

Ministrul de externe chinez urmează să rostească vineri o alocuţiune în cadrul Adunării Generale a ONU, la fel ca şi omologul său rus.