DISTRIBUIȚI

Vulcanul Ubinas, cel mai activ din Peru, a erupt miercuri, provocând ploi de cenuşă care au căzut peste mai multe localităţi, a anunţat Institutul de Geofizică, citat de AFP, potrivit agerpres.

„Au fost înregistrate trei noi explozii la vulcanul Ubinas, caracterizate prin expulzarea de cenuşă solidă şi fină”, a declarat directorul institutului, Hernando Tavera.


Citeşte şi: Uraganul Dorian a făcut un dezastru istoric în Bahamas: Cel puţin 20 de morţi!

Cenuşa a căzut peste mai multe localităţi din apropiere. „Evident, cenuşa afectează căile respiratorii ale oamenilor, animalelor şi plantele”, a spus Hernando Tavera.

O coloană de gaz şi cenuşă s-a ridicat până la aproximativ trei kilometri înălţime deasupra vulcanului, a adăugat el.

Vulcanul, cu o înălţime de 5.672 de metri, este situat în regiunea Moquega, la 1.250 kilometri la sud de capitala Lima. Ultima mare erupţie a acestui vulcan s-a produs în 2017.

Districtul Ubinas se află în alertă portocalie din iulie, după producerea a două explozii şi a unei ploi de cenuşă. Acest nivel de alertă este activat atunci când un vulcan înregistrează variaţii semnificative în procesul său eruptiv şi le permite autorităţilor să dispună evacuări, dacă este necesar, în zonele populate din apropiere.

Locuitorii din şase sate din apropierea vulcanului au fost rugaţi să folosească măşti pentru a evita inhalarea de cenuşă. Măşti şi ochelari au fost de asemenea distribuite în districtul Ubinas, cu 1.700 de locuitori.

Vezi şi: Atentat sinucigaş în vecinătatea cartierului general al NATO din Kabul – VIDEO

Autorităţile au anunţat livrarea a 8,5 tone de ajutor umanitar, în special alimente şi haine.

Peru este situat într-o zonă vulcanică şi seismică numită „Cercul de Foc a Pacificului”.