DISTRIBUIȚI
Focus Junior

Vulcanul Sakurajima, situat pe insula principală Kyushu, în vestul arhipelagului nipon, a erupt duminică la aproximativ ora 8:05 PM (11:05 GMT), potrivit Agenţiei japoneze meteorologice (JMA), fără să producă pagube imediate, conform relatărilor media, informează Reuters, potrivit agerpres

Potrivit televiziunii publice NHK, roci vulcanice s-au prăvălit pe versant până la o distanţă de 2,5 kilometri de vulcan. Nivelul de alertă pentru erupţie vulcanică a fost ridicat la 5, cel mai înalt, iar rezidenţii anumitor regiuni au fost sfătuiţi să evacueze, a precizat NHK.


Citește și : SUA condamnă loviturile ruse cu rachete asupra portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră

Sakurajima este unul dintre cei mai activi vulcani din Japonia şi înregistrează frecvent erupţii de intensităţi diferite. În 2019 a ejectat o coloană de cenuşă la o înălţime de 5,5 kilometri în atmosferă.

În înregistrările video ale erupţiei de duminică apare o masă roşie care se scurge în josul unui versant însoţită de proiectile de lavă care ţâşnesc în aer, în timp ce fumul, dificil de distins în întuneric, se ridică în atmosferă.

Cea mai mare parte a oraşului Kagoshima este pe partea opusă faţă de vulcan a golfului, însă câteva zone rezidenţiale, situate la o distanţă de circa 3 kilometri de crater, ar putea primi ordin de evacuare.

Citește și : Iranul anunţă destructurarea unei reţele ‘teroriste’ legată de Mosad