DISTRIBUIȚI
Bloomberg.com

Vulcanul Pacaya din Guatemala a erupt vineri, pentru a doua oară în ultimele trei zile, informează DPA, potrivit agerpres.  

Explozii puternice au fost înregistrate la acest vulcan situat la circa 50 de kilometri sud de Ciudad de Guatemala, a anunţat autoritatea naţională în materie de situaţii de urgenţă, Conred. Explozii similare au fost înregistrate şi miercuri.


Citește și : Călătoriile neesenţiale în străinătate, interzise până la 18 aprilie în Belgia

Vulcanul, cu o altitudine de circa 2.500 de metri, a expulzat materiale vulcanice şi o coloană densă de cenuşă şi gaz până la o înălţime de 5.500 de metri deasupra nivelului mării.

Fluxuri de lavă cu o lungime de până la 1.500 de metri au fost înregistrate pe flancul sudic al Pacaya.

Nnorul de cenuşă granulară şi grunjoasăa fost transportat de vânt înspre comunităţile din vest şi sud-vest şi ar putea ajunge deasupra capitalei regiunii, Escuintla, la o distanţă de circa 30 de kilometri.

Rezidenţii au fost sfătuiţi să urmeze eventualele ordine de evacuare din partea autorităţilor, să nu se pună în pericol, să-şi pregătească bagaje de urgenţă, să acopere rezervoarele de apă şi să poarte măşti.

După ce vulcanul a înregistrat un nivel ridicat de activitate pe parcursul întregii zile, autoritate de protecţie civilă a spus că nu este exclus să urmeze o intensificare a fenomenului, citând informaţii din partea institutului vulcanologic Insivumeh.

Citește și : Legea electorală promovată de China este ‘un atac direct’ la adresa autonomiei Hong Kong-ului (Washington)

Pacaya este unul dintre numeroşii vulcani din regiune. Erupţiile din 2018 ale unui alt vulcan din apropiere, Fuego, au dus la decesul a circa 200 de persoane.