DISTRIBUIȚI
YouTube

Vulcanul Merapi din Indonezia a expulzat un râu de lavă care s-a scurs pe pantele sale pe o distanţă de aproape un kilometru şi jumătate, informează Press Association, potrivit agerpres.

Vulcanul Merapi, situat în insula Java, a intrat în ”fază efuzivă de erupţie”, a explicat Kasbani, directorul Centrului pentru gestionarea riscului vulcanic şi geologic.


Citește și : Cei doi jurnalişti francezi, arestați în Venezuela, au fost eliberaţi

Kasbani, care are un singur nume, a declarat că materiile de origine vulcanică expulzate începând din a doua parte a zilei de marţi, au format un râu de lavă de 1,4 kilometri, cel mai lung de la începerea fazei eruptive a acestui vulcan, în luna august.

Potrivit expertului, nivelul de alertă nu a fost ridicat, însă populaţia ar trebui să evite apropierea vulcan pe o rază de trei kilometri faţă de crater.

Vulcanul Merapi, cu o înălţime de 2,930 metri, este cel mai activ din Indonezia. Acesta se află la circa 28 de kilometri nord de Yogyakarta, cu o populaţie de 2,4 milioane de locuitori, iar mii de persoane trăiesc pe pantele acestui munte.

Merapi a erupt în mod regulat începând din 1948.

În 1930, o erupţie a acestui vulcan a lăsat în urmă 1.300 de morţi.

Citește și : Franța vrea să dezamorseze polemicile legate de crearea unei armate europene (AFP)

În noiembrie 1994, fluxul piroclastic format în urma unei erupţii puternice a provocat decesul a 27 de persoane.

În 2010, în urma unei erupţii puternice, 353 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar peste 350.000 au fost evacuate din zonele afectate.

Indonezia are un relief predominant muntos, cu circa 400 vulcani, dintre care 100 sunt activi.