DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Vulcanul indonezian Semeru de pe insula Java a erupt duminică dimineața, aruncând cenușă de 1,5 km în aer. Acest fapt a determinat autoritățile să avertizeze locuitorii să stea departe de zona de erupție, informează mediafax.

Agenția indoneziană de atenuare a efectelor dezastrelor, BNPB, citată de Reuters, a avertizat locuitorii să nu desfășoare nicio activitate pe o rază de 5 km de centrul erupției și să nu se apropie la 500 de metri de malurile râurilor din cauza riscului de curgere a lavei.


Citește și : De la Moscova până în Ural:lanţul de buncăre ale preşedintelui rus, în centrul unei anchete a jurnaliştilor ruşi

Agenția japoneză de meteorologie a declarat că monitorizează posibilitatea producerii unui tsunami în această zonă după erupție, a relatat postul public de televiziune NHK.

Vulcanul a început să erupă la ora 2:46 a.m. (1946 GMT, sâmbătă), a precizat BNPB într-un comunicat. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat nori gri de cenușă în zonele din apropiere.

BNPB nu a reacționat la avertismentul Japoniei privind riscul de tsunami.

Autoritățile indoneziene au distribuit măști locuitorilor din zonă, a precizat BNPB într-un comunicat, adăugând că activitatea vulcanică a rămas la nivelul III, sub cel mai înalt nivel, IV.

Cu 142 de vulcani, Indonezia are cea mai mare populație la nivel global care trăiește în apropierea unui vulcan, inclusiv 8,6 milioane de locuitori pe o rază de 10 km.

Citește și : Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea