DISTRIBUIȚI
phys.org

Vulcanul Fuego, situat la aproximativ 50 de kilometri de capitala Ciudad de Guatemala, înregistrează între 7 şi 9 explozii pe oră, moderate sau puternice, care emană în atmosferă o coloană de groasă de cenuşă gri până la 4.800 de metri înălţime, a informat luni o sursă oficială citată de EFE, potrivit agerpres.

Potrivit buletinului difuzat de Institutul Naţional de Seismologie, Vulcanologiei, Meteorologie şi Hidrologie (Insivumeh), coloana de cenuşă se deplasează spre vest şi sud-vest la o distanţă de 20 de kilometri.


Citeşte şi: Două avioane s-au ciocnit în aer; ambii piloţi au murit

Exploziile generează tunete moderate şi puternice cu unde de şoc şi zgomote de degazificare, iar noaptea se pot observa şi emanaţii incandescente la o înălţime de 300 de metri deasupra craterului, care produc avalanşe slabe sau moderate.

Deocamdată, au fost raportate căderi de cenuşă deasupra comunităţilor Panimache I şi II, Morelia, Santa Sofía, El Porvenir sau la Finca Palo Verde.

Un alt vulcan activ, Santiaguito, situat în departamentul Quetzaltenango, înregistrează o degazificare abundentă deasupra craterului şi explozii care aruncă trâmbe de cenuşă la 3.200 de metri înălţime deasupra mării.

Citeşte şi: James Comey ‘îl desfiinţează’ pe Trump: ‘Este INAPT moral să fie preşedintele SUA’

Al treilea vulcan, Pacaya, prezintă fumerole albe deasupra craterului Mackenney care se îndreaptă spre sud-vest şi un flux de lavă care se scurge pe o lungime de 250 de metri.

Fuego şi Santiaguito, alături de Pacaya, având o înălţime de 2.252 de metri şi situat în departamentul Escuintla, sunt cele trei conuri active, dintr-un total de 32 de vulcani pe care îi are Guatemala.